Autófeltörő bandát lepleztek le Szombathelyen

Börtönből frissen szabadult bűnözők adnak munkát a rendőröknek: egy kelet-magyarországi rabló családi házakat tört fel, egy szombathelyi férfi autókat fosztogatott.

Angyal László

Szombathelyi rendőri vezetők (Hollósi Gábor városi kapitány és dr. Horváth András, a felderítő osztály vezetője) illetve az ügyek nyomozója (Gazdag Zsolt) tartott csütörtöki sajtótájékoztatót, ahol elsőként egy gépkocsifeltörésekre szakosodott duó leleplezéséről számoltak be.

A vasi megyeszékhelyen a korábbi évektől eltérően idén hónapokig nem törtek fel autót, ám májustól fogva látványosan emelkedett az ilyen bűnesetek száma. A lakótelepek mellett a belvárosban az Ady tér- Sörház utca-Kiskar utca- MMIK parkoló által határolt Bermuda-háromszögben törtek fel autókat.

A rendőrök egy ideig a sötétben tapogatóztak: hiába igazoltattak rendszeresen azon a környéken ismert gépkocsifeltörőt (aki éppen április végén szabadult), soha nem találtak nála bűncselekményre utaló bizonyítékot.
Majd elkövetkezett július végének egyik éjjele, amikor a Perint-parti sétány egyik padján üldögélt a 35 éves férfi egy  társával, aki a rendőrök láttán futásnak eredt. Minden sorozat egyszer megszakad: a férfinél ott volt az az övtáska, amit nem sokkal korábban az egyik autóból loptak el...

A rutinos bűnöző csupán néhány gépkocsifeltörést ismert el, ám csaknem kéthónapos felderítő munka után a rendőrök egy ukrán határ melletti faluból elhozták a páros másik tagját.

A nyomozás eddigi adatai szerint a duó Szombathelyen 41 kocsit tört fel. Bicikliveljárták a várost, s vagy bevilágítottak az utastérbe, vagy kifigyelték, hogy a szórakozni induló fiatalok az autóban hol helyezik el az értékeiket.

A gyanúsítottak nem testvériesen osztoztak a zsákmányon: ha pénzt találtak, akkor ugyan feleztek, de a mintegy egymilliós többi érték (szerszámok, mobil telefonok) eladásából befolyó bevétel a régi motoros markát ütötte.

Élelmiszerért törte fel a házakat

A másik ügy szereplője M. Krisztán, aki 5 évet kapott rablásért, kedvezménnyel szabadult, de nem ment haza, Kelet-Magyarországra. Mivel Pápán nem volt hely a hajléktalan szállón, ezért Szombathelyre irányították.

A vasi megyeszékhelyen főként a Zanati út környékén, a Keleti Városrészben és a Szőllősi sétány közelében törte fel a családi házakat, mindig hasonló módszerrel: az ablakok szúnyoghálóit távolította el, bemászott a lakásokba, és leginkább élelmiszereket vett magához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!