Lassan eltűnnek a választási plakátok a szombathelyi utcákról

Több mint három héttel a helyhatósági voksolás után Szombathelyen még mindig láthatóak a választási plakátok. Olvasóink kérésére utánajártunk, hogy mi lesz a falragaszok sorsa.

Prófusz Péter

A választási kampány, egyben a politika kommunikáció elmaradhatatlan kellékei azok a politikusi portrékat, vagy éppen nagybetűs kampányszlogeneket tartalmazó plakátok, amelyek négyévente kerülnek fel a város  lámpaoszlopaira, hirdetőtábláira, sőt még a  középületek és a magánlakások falaira is.

A plakátok minden esetben azzal a céllal kerülnek fel a város különböző felületeire, hogy a választásokon való részvételre, és a hirdető párt támogatására buzdítsák a választópolgárokat. Ezeket a választási hirdetményeket a jelölő szervezetek és a jelöltek engedélyeztetés nélkül készíthetik el.

A választási kampány talán legszembetűnőbb eszközei sajtóterméknek tekintendőek, ezért esetükben a sajtóról szóló jogszabály rendelkezései érvényesek. Olvasóink jelezték, hogy a már hónapok óta meglévő politikusi arcok és kampányszlogenek helyett más hirdetések, érdekesebb plakátok kerülhetnének ki a város utcáira. Erre már nem is kell olyan sokat várniuk, hiszen a törvényben megjelölt határidő lassan lejár, így a választási hirdetmények helyét új falragaszok foglalhatják el.   

A jelenleg hatályos törvény értelmében a jelölő szervezetnek a választás napját követő 30 napon belül kötelessége eltávolítani a plakátokat. Szombathelyen a négy listát állított párt közül a Fidesz-KDNP és az MSZP-SZTKE kifejezetten aktív volt  a plakátragasztás terén.

Bár folyamatosan csökken a számuk, a két nagy párt hirdetményeinek egy része még mindig látható a város utcáin. A másik két listát állított szervezet, vagyis a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Lehet Más a Politika már nem tartotta ennyire fontosnak, hogy választási dekorációval lássa el a várost. 

A plakátok sorsáról kérdeztük a két nagy párt képviselőjét. Szakály Gábor, a Fidesz-KDNP frakciójának vezetője hangsúlyozta, hogy az aktivistáik által kitett plakátokat már el is távolították. Így az emberek már csak az úgynevezett multiplakátokkal találkozhatnak a városban, mivel ezek olyan felületeken vannak, amelyeket a párt kibérelt a kampány idejére. Szakály Gábor elmondta: a hirdetési helyekre kötött bérleti szerződések lejártak, és a Fidesz már kérte a bérbeadókat, hogy vegyék le a plakátokat, ugyanis a szerződés értelmében ez a felület tulajdonosainak feladata.

Dr. Horváth Attila, az MSZP-SZTKE városi elnöke elmondta: a törvényben előírt határidő még nem telt le, de természetesen folyamatosan gondoskodnak a megmaradt  falragaszok eltávolításáról.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!