Megyei Prima Primissima-díj: az oktatás, közművelődés kategória jelötjei

A tudomány kategóriával kezdtük, ma az oktatás, közművelődés kategóriájának megyei várományosaival folytatjuk a vasi Prima Primissima-díj jelöltjeinek bemutatását.

Némethy Mária

A Prima Primissima országos díjakat 2003 óta adja át a Demján Sándor által létrehozott alapítvány. A díj - amelyet a vállalkozók adományoznak a kultúra és tudomány legjobbjainak - 2005 óta megyei Prima-díjakkal egészült ki.
  
Ehhez kezdetektől csatlakoztak Vas megye vállalkozói. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) vasi elnöke, Szőnye József -  aki tagja a Prima Primissima kuratóriumának - személye jelent  kezdettől garanciát a megyei Príma-díj létrejöttéhez, sikeréhez.  A megyei Príma-díjat tudomány, kultúra és művészetek, valamint oktatás és közművelődés kategóriában osztják ki.

Kategóriánként három jelölt közül választ a VOSZ Vas megyei elnöksége mellett működő tanácsadó testület. A kategória győztesek egymillió, a jelöltek 100 ezer  forinttal lesznek gazdagabbak.
 
A kilenc jelöltből egy közönségdíjas lesz. Rá a Vas Népe olvasói szavazhatnak a kivágott szelvényen november 11-éig, honlapunkon november 2-án reggel 8 órától november 11-én éjfélig. A díjátadó ünnepség november 12-én lesz Kőszegen.

A Prima Primissima közönségszavazása ide kattintva elérhető.

Az oktatás, közművelődés kategória jelöltjei az alábbiak:

Horváth József lelkész, pápai prelátus. Zalaszentgróton született. A győri Püspöki Hittudományi Főiskolán szerez diplomát, pappá szentelik (1960), hospitáció a Bambergi Egyetem felnőttképző szakán. Papként szolgált Szentgotthárd-Rábakethelyen (1960-62), Pákán (1962-66), Celldömölkön (1967-71), Zalaegerszegen (1971-73), Szombathelyen a Szent Márton templomban káplán (1973-77), 1977-től a Kálvária templom önálló lelkésze. 1992-től a Katolikus Továbbképző Intézet (jelenleg Martineum Felnőttképző Akadémia) igazgatója, 1993-tól a Nyugat-magyarországi Katolikus Ifjúsági Régió vezetője.  1987-től a Magyar Katolikus Püspöki Kar Felnőttképzési Bizottságának tagja, a Szombathelyi Egyházmegye ifjúsági referense. 1989-től a magyar katolikus felnőttképzés képviselője a Katolikus Felnőttképzés Európai Szövetségében (FEECA). 1994-től a szövetség alelnöke. 1994-1996 között a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség (KIFE) elnöke, 2000-től elnökségi tagja. 2000-ben  II. János Pál pápa pápai prelátusnak nevezte ki.

Horváthné Kutasi Mária a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium igazgatója.  A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett 1972-ben, 1977-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett. Első és egyben egyetlen munkahelye a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium, ahol 1990-től igazgatóhelyettesi, majd 1999-től igazgatói munkakört tölt be. Szakmai tudása, hivatásszeretete, munkafegyelme és célorientáltsága minden munkakörében és feladatában a maximális teljesítmény elérésére ösztönözte. Igazgatói előkészítő munkája során indulhatott el a Jurisich Miklós Gimnáziumban a magyar-angol két tanítási nyelvű oktatás, s Vas megyében egyedüli módon bekapcsolódtak az Arany János Tehetséggondozó programba. Az igazgatónő  helyi és szülői igények szerint folyamatosan alakította a gimnázium speciális csoportjainak szerkezetét, támogatva a pedagógiai kísérleteket is (biológia-kémia tagozat, utazás és turizmus tantárgy, Pénziránytű). Igazgatói hitvallása: a szeretetteljes szigor kifejezésben fogalmazható meg.
 
Sabáli László zeneszerző, zenetanár. Valamennyi iskoláját (gimnázium, 5 éves konzervatórium, zeneművészeti főiskola helyi tagozata) Pécsett végezte. 1970-ben szerezte diplomáját zeneiskolai zongora és szolfézs, valamint általános iskolai énektanár szakon. 1970-ben kapott kinevezést a körmendi Állami Zeneiskolához, ahol azóta is dolgozik. Az 197374-es tanévben Szombathelyen a tanárképző főiskola ének-zene tanszékén is tanított. Az 197475-ös tanév kezdetétől a Körmendi Zeneiskola igazgatója. Szakmailag magasan kvalifikált személyiség, amit számos önálló hangversenye is bizonyított. Folyamatosan képezte magát mind pedagógiailag, mind pedig a zeneművészet terén. A város, de mondható, hogy Nyugat-Magyarország zenei életének elismert szerzője és zongoraművésze. Az iskolán kívüli tevékenysége is jelentős, Körmend zenei életének szervezője, állandó résztvevője. Tagja volt az 1990-es  első önkormányzati képviselő-testületnek. Zongorát tanít(ott) a szombathelyi konzervatóriumban, a szombathelyi, a szentgotthárdi és a körmendi zeneiskolában. 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!