Vörösiszap-katasztrófa: a SEK hallgatói is segítettek a devecserieknek

A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának húsz hallgatója utazott szerdán Devecserbe, hogy segítsének a katasztrófa sújtotta területen.

Bajdó Bettina

A vörösiszap tragédia hírére megmozdultak a Savaria Egyetemi Központ (SEK) hallgatói és oktatói. Azonnal felajánlották segítségüket a katasztrófa sújtotta térség lakóinak. Szerdán csaknem húsz hallgató, köztük három lány  utazott  Devecserbe a Vasi Volántól bérelt buszokon. 

Az egyetemisták egy napig segédkeztek a katasztrófa sújtotta területen, többen közülük azonban úgy döntöttek, hogy ma is visszatérnek saját költségükön a térségbe. A helyszínen volt  Kleinhappel Miklós is, a Szolgáltató és Kommunikációs Iroda munkatársa. Elmondta, hogy a maszkot, a saválló védőruhát és kesztyűt a SEK és a Hallgatói Önkormányzat biztosította a hallgatóknak, gumicsizmáról pedig a legtöbben saját maguk gondoskodtak. Annak sem kellett kimaradnia a munkából, akinek nem volt gumicsizmája, ugyanis a helyszínen ezt is, s védőszemüveget is adtak az egyetemistáknak.

- Sok hallgató jelentkezett az önkéntes munkára - mesélte Kleinhappel Miklós, volt aki azért, mert a környéken lakik. A legtöbben azonban úgy gondolták, hogy egy ilyen helyzetben mindenképpen segíteni kell, s ha néhány órás lapátolással tehetnek valamit a környéken élőkért, akkor azt meg is teszik.

Miután az egyetemisták megérkeztek Devercserbe, felvették védőruháikat, rövid eligazítást tartottak nekik, s megkapták a lapátokat is. Egy Torna-patak melletti ház udvarára mentek, s ott dolgoztak szakadó esőben. A nap  végére három konténert töltöttek meg fémhulladékkal és iszappal. Az egyetemisták elmondták, hogy rengeteg ember dolgozik a terepen, mégis alig van látszata a munkának, akkora a pusztítás.

- Több ezer önkéntes tartózkodik a városban - folytatta az iroda munkatársa, erdélyi diákokkal, s egyetemistákkal is találkoztunk. A legpozitívabb élményünk az volt, ahogy az emberek viszonyultak egymáshoz. A karitászosok óránként háromszor kínáltak meg teával, kávéval, délben meleg ebédet is kaptunk. A város kárt szenvedett része kihalt volt, két-két és fél méteres magasságig vörös minden. Az utcákon folyik a vörös lé, az emberek kidobnak minden olyan tárgyat, ami érintkezett az iszappal.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!