Vörösiszap: válságkommunikációra van szükség a turizmusban

A gyógyfürdők működésére várhatóan nem lesz hatással a vörösiszap katasztrófa. Annak érdekében azonban, hogy a turizmus ne essen vissza, a Magyar Turizmus Zrt. részéről válságkommunikációra van szükség, véli a fürdőszövetség első embere.

Erős D. Zoltán

- A külföldi hírügynökségek folyamatosan hírt adnak a magyarországi  történésekről. Az osztrák média is figyelemmel kíséri az esedményeket. Az ORF híradójában is rendszeresen visszatérő téma. A tudósítók mindig felhívják a figyelmet arra, hogy az osztrák határtól száz kilométernyire van a helyszín.  A vörösiszap katasztrófa több  szempontból okozhat gondokat - fogalmazta meg  Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke, a sárvári fürdő igazgatója.  

- Ez egyrészt hatással lehet a vízminőségre, azonban a 800-1000 méter mélységű kutakból nyert hévízekben várhatóan nem jelentkezik majd. Nagy kérdés, hogy a szennyezett térségben milyen rétegekből nyerik az ivóvízet, mert ennél előfordulhatnak problémák. 

Az ügyvezető igazgató szerint azt nehéz kiszámítani, hogy  milyen hatással lesz a vendégforgalomra. Külföldön  járva azt tapasztalta, hogy ezt egy magyarországi katasztrófaként fogják fel az emberek, így elképzelhető, lesznek olyanok, akiket ez visszatart egy magyarországi utazástól.

- Ebben a helyzetben a Magyar Turizmus Zrt. részéről   válságkommunikációra van szükség, amely tudatosítja, hogy itt nem az egész ország van veszélyben. Ez a munka elindult, de további, hatékony lépésekre lesz szükség. Ebből a szempontból nagyon fontos a magyar sajtó szerepe: ebben a helyzetben nem szenzációhajhászásra van szükség, hanem a történések reális bemutatására. A külföldi újságírók ugyanis jórészt ezekből a tudósításokból szerzik az információikat. A harmadik, s talán legfontosabb tényező a katasztrófa által érintett emberek helyzete. Őket minden lehetséges módon segíteni kell.

Vancsura Miklós elmondta azt is, hogy a sárvári fürdő működésére szerencsére nincs, s reményei szerint nem is lesz hatással a katasztrófa.

- A turizmus nagyon érzékeny a környezeti problémákra - mondja a megyei közgyűlés idegenforgalommal is foglalkozó alelnöke, Majthényi László. 

- A ciánszennyezés idején és most is a külföldi újságok címlapjára kerültünk. Az emberekben az tudatosult, hogy itt egy olyan dolog történt, mint amire még nem volt példa a világon.

A szakember megállapítása szerint ez rövidtávon semmiképpen sem tesz jót a magyar idegenforgalomnak. Azt azonban nem lehet tudni, hogy ez mennyire ront majd a megye eddigi kedvező pozícióján. Ami pozitívum: vasi turisztikai központokaz eset kapcsán nem kerültek veszélybe. Az elkövetkező időszakban ezt kell tudatosítani majd a potenciális vendégkörrel. Ebben a helyzetben a Magyar Turizmus Zrt.-nek kell határozott és gyors lépéseket tennie annak érdekében, hogy eloszlassa azokat a nézeteket, amelyek esetleg arról szólnak, hogy veszélyes    Magyarországra, ezen belül Vas megyébe látogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!