86-os mellett élők figyelem: strasbourgi kártérítés megnövekedett kamionforgalom miatt

Hatezer euró kártérítést ítélt meg kedden a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság Deés György alsónémedi lakosnak, mert a háza közelében megnövekedett kamionforgalom megzavarta az életét, a magyar hatóságok pedig nem biztosítottak számára jogorvoslatot ésszerű határidőn belül.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ügy zajártalommal, autóforgalom által okozott rezgésártalommal és légszennyezéssel kapcsolatos.
   
A felperes 1999-ben fordult bírósághoz amiatt, hogy 1997 eleje óta a lakhelyéhez közeli privatizált autópályáról - az úthasználati díjfizetés elkerülése érdekében - nagyon sok kamion választott olyan elkerülő utat, amely az ő utcáján vezetett keresztül. Keresetében azt állította, hogy a megnövekedett forgalom miatt házának falai megrepedtek. Keresetét 2005-ben elutasították azzal, hogy 2003-as mérések tanúsága szerint a zajszint 12-15 százalékkal meghaladta ugyan a határértéket, de ennek mértéke nem okozhatott károsodást az épületben.
   
A hatóságok 1998-tól kezdve erőfeszítéseket tettek a forgalom lassítása és átszervezése érdekében. Elkerülő utat építettek, sebességkorlátozást írtak elő, 2001-ben pedig megtiltották a 6 tonnánál nehezebb kamionok átmenő forgalmát.
   
Deés György, miután Magyarországon nem kapott jogorvoslatot, 2006-ban a strasbourgi bírói fórumhoz fordult. Arra hivatkozott, hogy a zaj- és környezeti ártalmak miatt utcája csaknem lakhatatlanná vált, a bírósági eljárás pedig méltánytalanul elhúzódott.
   
A kedden kihirdetett ítélet megállapította: az Emberi Jogok Európai Egyezménye az egyéneknek nem csak azt a jogát védi, hogy külső fizikai behatolástól mentesen, háborítatlanul élhessenek otthonukban, hanem azt is, hogy biztosított legyen a nyugalmuk, és ésszerű határokon belül ne legyenek kitéve zaj- vagy szennyezési ártalomnak. A magyar hatóságok forgalomcsökkentő intézkedéseit ugyanakkor elégtelennek, késedelmesnek minősítette a strasbourgi bíróság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!