A szombathelyi televíziót is érinti az analóg sugárzás megszűnése

Jövő év végére megszűnik az analóg földi műsorszórás, helyét a digitális adás veszi át. A változás nagyban érinti a városi televíziót is.

Prófusz Péter

Egyre többen érdeklődnek arról, hogy a helyi kábelszolgáltatók előfizetőiként miért nem tudják nézni digitális adás formájában a szombathelyi televíziót. A válasz egyszerű: a városi televízió még analóg földi sugárzással működik.  A digitális átállás a megyében egyedül a szombathelyi televíziót érinti, amelynek műsorai a városban és 25 kilométeres körzetében, körülbelül 55 ezer háztartásba jutnak el. Az átállási folyamat szempontjából  fontos határidő 2011. december 31-e, amely az analóg lekapcsolás végdátuma, tehát   2012-re a csatornák már csak digitális formában lesznek elérhetőek. Az átállás lényege: a digitális sugárzásnál  egy analóg adó helyére 7-8 jó minőségű digitális csatorna tehető.

- A digitális átállásnak komoly költségei vannak, egyelőre ennek megvalósításához keressük a megfelelő pályázati forrásokat  - felelte érdeklődésünkre Szöllősi Iván, a városi televízió igazgatója.  - A Helyi Televíziók Országos Egyesületén keresztül is lobbizunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) azért, hogy pályázati csatornák megnyitásával többletforráshoz juthassunk  - folytatta az igazgató.

Aki jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennával fogja az analóg adást, annak legkésőbb  jövő év végéig be kell szereznie a tévéhez csatlakoztatható, földi digitális adás vételére alkalmas vevőkészüléket  set-top-boxot, vagy  új, digitális tunerrel rendelkező televíziót kell vásárolnia. Néhány kábelszolgáltatónál  már elindult a digitális műsorszórás, ám esetükben a törvény nem írja elő a jövő év végén kötelező átállást.

- A probléma abban rejlik, hogy a Petőfi Sándor utcai tizennégy emeletes lakóház tetején levő adóberendezésünk analóg jelet sugároz, hiszen jelenleg erre van törvényi lehetőségünk. Ezért egy új digitális adóra van szükségünk, amely a jelenlegi analóg jel helyett digitális jelet sugároz. Ez a berendezés 6-8 millió  plusz ÁFA  forintba kerül, és emellett még apróbb technikai módosítások is indokoltak lehetnek. A szombathelyi televízió természetesen a lehető legkölcséghatékonyabb megoldást fogja választani - mondta Szöllősi Iván.

Az NMHH kérdőíven mérte fel a helyi és körzeti vételkörzetű földfelszíni műsorszórók igényeit. A felmérés célja, hogy az NMHH a törvénnyel összehangolt  segítséget nyújtson a helyi adók pályázatterveinek  kialakításában.

- Az NMHH  részére elküldött kérdőíven is jeleztük: milyen  elképzeléseket szeretnénk megvalósítani. Azon dolgozunk, hogy a  helyi kábelszolgáltatók jelenlegi analóg csomagjaiból a jövőben átkerüljünk a  digitális műsorcsomagokba - zárta szavait a városi televízió igazgatója. 

Dékány István, a Szentgotthárd Városi Televízió Nonprofit Kht. ügyvezető igazgatója szerint a vasi kisvárosok kábelszolgáltatóit nem érinti a digitális átállás, így az összesen hat településen fogható szentgotthárdi városi televíziót sem, amely már három éve digitális úton továbbítja a műsorokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!