Ékszerdoboz Szombathely határában: védett lett a potyondi mocsár

A potyondi mocsár élővilágát tekintve egy kis biológiai ékszerdoboz. Több éves tisztító és rehabilitációs munka eredményeként immár tábla jelzi, hogy természetvédelmi terület

Merklin Tímea

A potyondi mocsarat, gyerekkorom kedvenc játszóhelyét Olad észak-keleti határában 2003-ban fedeztem fel újra, csak akkor már szemétlerakó volt. Társadalmi összefogással több mint 25 köbméter szemetet szedtünk össze. Szombathely város pályázati támogatásával hulladékmentesítettünk. Közben felmértem, hogy az 1-2 hektáros területen több mint 100 növényfaj él - mondta dr. Balog Lajos muzeológus.

Az 1996. évi 53. törvény alapján a lápok védettek. A természetvédelmi hatóság egyedi eljárás során állapította meg a terület határait. Az ingatlan a városé, kifogást nem emelt, úgyhogy kitettük a védettséget jelentő táblát - mondta Balaton Tihamér, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága osztályvezetője.

- Ez egy kis zöld oázis a város szélén - fogalmazott  Kelemen Tibor, a Magyar Madártani Egyesület tagja. Különösen ritka fajok nincsenek, de az átvonuló, kóborló madarak közt láttam már vörös gémet is. Szárcsa, vizi tyúk, tőkés réce lakik itt, valamint énekes madarak, harkályok, csuszkák, seregélyek.

Az élőhely rekonstrukciójában a Hermann szakközépiskola diákjai is részt vettek, örökbe is fogadták a mocsarat, rendszeresen takarítják. Pálmai Angéle és Szalay Julianna tanárnőktől megtudtuk, hogy a környezetvédelem szakos gyerekeknek gyakorlati órákat tartanak itt.

Dénes Szilveszter, a Borostyán Környezetvédelmi Oktatóközpont képviseletében elmondta, hogy a helyet  egy nyertes pályázatból környezetvédelmi bemutatóhellyé alakítják.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!