EU elnökség: Brüsszelben ülésezett az Orbán kormány

Sorsdöntő időszak elé néz a jövő év első felében az Európai Unió, amikor Magyarország fogja betölteni az elnöki tisztséget - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben újságírók előtt, miután az általa vezetett uniós végrehajtó testület megbeszélést folytatott a magyar kormány tagjaival, ő pedig külön is tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy Magyarország kiforrott és átgondolt, valamint végrehajtható elnökségi programmal rendelkezik. Hozzátette: úgy érzi, hogy a kormány váratlan fejleményekre is képes lesz kellő időben és kellő erővel reagálni.

Mint mondta, olyan fontos tennivalók kerültek előtérbe, mint például az, hogy a magyar elnökség alatt kell elindítani a nemzeti költségvetési tervek előzetes uniós egyeztetésének gyakorlatát, a nemzeti gazdaságpolitikák jobb összehangolása érdekében pedig bizonyos szerződéses módosításokat.

Barroso teljes bizodalmát fejezte ki az iránt, hogy a magyar elnökség sikeres lesz. Felhívta a figyelmet az uniós és a magyar stratégiai célok egybeesésére, megemlítve olyan prioritásokat, mint az energiabiztonság, a további bővítés, a kelet-európai országokkal fenntartott partneri kapcsolatok fejlesztése, a Duna-stratégia, a hatékony regionális és kohéziós politika.

Az elnökségi témák között említették még a kulturális sokszínűség előmozdítását, a vízgazdálkodást, az uniós romastratégia kidolgozását, a demográfiai és családpolitikai kérdések csúcsszintű kezelését, Horvátország uniós csatlakozásának segítését, a schengeni övezet bővítését is.

A 2011-es év feladatai közül Barroso kiemelte, hogy meg kell kezdeni a 2020-ig szóló uniós munkahelyteremtő és gazdaságfejlesztő stratégia nemzeti célkitűzéseinek megvalósítását, illetve a hosszabb távú uniós pénzügyi távlatok kimunkálását. A bizottság magyar elnökség alatt terjeszti majd elő a 2014 utáni időszakra vonatkozó többéves költségvetési javaslatát - jelentette be. 

Külön említették a jövő évi költségvetés körül keletkezett nehézségeket, miután az uniós intézmények között nem született megállapodás, így könnyen elképzelhető, hogy erre is magyar elnökség alatt kell megoldást találni. Barroso ismét ígéretet tett arra, hogy az Európai Bizottság mielőbb új javaslatot tesz le az asztalra. Orbán reményét fejezte ki, hogy a megoldást még idén sikerül megtalálni, de biztosította hallgatóságát arról, hogy ellenkező esetben a magyar elnökség megteszi a szükséges erőfeszítéseket a büdzsé összeállításának érdekében, jóllehet ez újabb kihívást is jelentene számára.

A miniszterelnök leszögezte azt is, hogy a kétharmados többség biztosítja: belpolitikai nehézségek ne hátráltassák az országot az uniós elnökségi feladatok ellátásában. 

A következő félév európai munkáját illetően teljes nemzeti egység van Magyarországon - tette hozzá. A sajtótájékoztatón Barroso méltatta a pénzügyi egyensúly elérését célzó magyar erőfeszítéseket. Meggyőződését fejezte ki, hogy az ország sikeresen ellenőrzése alatt tudja tartani pénzügyeit, és a terveknek megfelelően ki tudja igazítani az uniós előírásokat meghaladó mértékű államháztartási hiányát. 

Orbán Viktor hangoztatta: az elmúlt hónapok reformpolitikájának köszönhetően Magyarország már nem tartozik azon uniós tagállamok közé, amelyeket úgy tartanak számon, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak. 

A miniszterelnök találkozott Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével is. A megbeszélésen áttekintették az EU soros elnökségére való felkészülés állását, a magyar prioritásokat és a decemberi EU-csúcstalálkozó előkészítését. Van Rompuy közlése szerint utóbbi keretében mindenekelőtt az uniós gazdasági felügyeleti mechanizmus bevezetésének ügyéről, illetve az EU-alapszerződés ahhoz kapcsolódó módosításának lehetőségeiről cseréltek eszmét. 

A magyar kormány Brüsszelben a bizottsággal folytatott találkozót követően kihelyezett ülést tartott az EU mellett működő állandó képviseleten, továbbá tagjai találkoztak az Európai Parlament magyar néppárti delegációjával.

 Kárpáti János és Veres Béla, az MTI tudósítói jelenti

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!