Gránátalma-díj a 35 éves Velemi Stúdiónak

A 35 éves Velemi Népművészeti Stúdió megkapta a csak a legjobbaknak járó Gránátalma-díjat. Az elismerést Taródi Lajos egyesületi elnök vette át a Néprajzi Múzeumban.

Ölbei Lívia

A budapesti Néprajzi Múzeumban jövő év március 27-éig tart nyitva az a kiállítás, amelyen a Velemi Népművészeti Stúdió mesterei is bemutatkoznak a közönségnek. Az Élő népművészet-tárlatot tizenötödször rendezték meg az idén: az elmúlt öt év legkiemelkedőbb, legjelentősebb a népművészeti hagyományból táplálkozó tárgyait a regionális előválogatók után szakmai zsűri értékelte.

Ezúttal közel 10 ezer pályamunka érkezett a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a kulturális szaktárca felhívására. (Ez utóbbit akkor még Oktatási és Kulturális Minisztériumnak hívták, ma már a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához tartozik az Élő népművészet-pályázat.)

A Néprajzi Múzeumban a hétvégén megnyílt tárlaton közel 450 alkotó és alkotóközösség 1700 tárgya látható. A népi kismesterségek valamennyi ága megjelenik: történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, fafaragás (bútorok, játékok), csont- és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, mézeskalács és így tovább.

Hiszen a kiállítás egyik legfontosabb célja - ahogy az a Néprajzi Múzeum honlapján is olvasható, - hogy bebizonyítsa: a turistaközpontok, vásárok jelentős részét uraló, többnyire igénytelen, nem kézműves munkával készült, viszont népművészetként eladni próbált ajándék- és használati tárgyak mellett igenis létezik hiteles, igényes és míves tárgykultúra. A pályázatra kifejezetten olyan tárgyakat vártak, amelyek a népi kultúrából merítenek de mindennapjainkban is használhatók.

A pályázók között 49 arany, 48 ezüst és 49 bronz oklevelet osztottak szét; a legjobbak - köztük a Velemi Népművészeti Stúdió - megkapták a Gránátalma-díjat. 

NYITVA VAN A SÁRKÁNYOS KAPU

Az 1974 végén (éppen a Vas Népében) megjelent felhívás nyomán jött létre a Velemi Népművészeti Stúdió, amelyben elsőként fafaragók kezdtek dolgozni  '76-ban készült a ma is látható Sárkányos kapu, az Illyés Gyula-idézettel , és amelynek tevékenysége a Velemi Alkotóházhoz kötődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!