Közel az osztrák autópálya: megépülhet az S7-es gyorsforgalmi út a határig

Biztosan megépül a magyar határt (Rábafüzes) és az osztrák A2-es autópályát (Riegersdorf) összekötő, S7-es névre keresztelt gyorsforgalmi út. Most a magyar félen a sor, hogy elkészüljön az M8-as, és ne a szakadozott 8-as főútba fusson bele az osztrák autóút.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Felülvizsgálta nemrégiben az osztrák közlekedési minisztérium az útfejlesztéseket, és immár biztos, megépülhet az A2-es autópályától a magyar határig vezető S7-es gyorsforgalmi út. A szomszédos országban abban bíznak, hogy nálunk rácsatlakozhatnak az M8-asra - ez a közlekedési projekt egyelőre csak tervekben és politikusi elbeszélésekben létezik.

Az osztrák szándék olyannyira komoly, hogy maga a közlekedési miniszter, Doris Bures jelentette be egy eisenstadti (Kismarton) sajtótájékoztatón, jövőre megkezdik a 29 kilométeres szakasz építését, amivel a dél-burgenlandi térség és a Graz környéki gazdasági övezet könnyebben megközelíthető lesz. Osztrák szomszédaink nem győzik hangsúlyozni, hogy a magyarokra is számítanának, azonban épp a Vas megye északi része felé közelítő gyorsforgalmi példája mutatja, hogy az egyik fél szándéka általában kevés.

Az S7-es 550 millió euróba kerül, az első tervek szerint már 2008-ban el kellett volna kezdeni az építkezést, azonban több dolog is lassította a projektet. Még most is hiányzik az egyik szakasz környezetvédelmi hatástanulmányához néhány dolog, illetve különösen védett állatfajokra is (denevérek, Apolló-lepke) gondolni kellett a beruházás során.

A miniszter bejelentésének egyrészt örültek az érintett települések, mivel a gyorsforgalmi csökkenti a főút forgalmát, másfelől az elmúlt évek alatt több polgári szerveződést is indítottak az ellenzők. Ezek közül a legmarkánsabb a Szövetség az S7-es ellen elnevezésű mozgalom, amely szerint az 550 millió eurót a térség oktatási, képzési projektjeire kellene fordítani.   

Az Apolló-lepke:

Az Apolló-lepkék igazi jégkorszaki maradványfajok, a nemzetség elterjedésének súlypontja Belső-Ázsia száraz magashegységeire (Himalája, Tien-San, Tibet) esik, a mintegy ötven faj több száz alfaját írták már le.
A Kárpát medencében mindössze két fajuk, az Apolló-lepke, és a kis Apolló-lepke fordul elő.

Az Apolló-lepke csupán a szomszédos országok magashegységeiben (Alpok, Kárpátok) fordul elő, mindenhol szigorú védelem alatt áll, a kis Apolló-lepke szélesebb elterjedésű és jóval gyakoribb faj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!