Kríziskamra 2010: negyven új munkahely Vasban, harminc Zalában

November 19-e Árpád-házi Szent Erzsébetnek, a karitász védőszentjének ünnepe. Egyházmegyénkben ilyenkor gyűjtenek a rászorultaknak. Lapcsoportunk is segíti a karitász akcióját.

Némethy Mária

Súlyos válság éveit éljük. Rengeteg ember él szűkös viszonyok között,  itt, az ország nyugati felében is sok a munkanélküli. A legismertebb magyar szent, Erzsébet szegényeket segítő hagyománya ma erőteljesen összefonódik a Bibliából jól ismert paranccsal: a nélkülözőnek nem halat kell adni, hanem megtanítani halászni.    Ennek a kettősségnek a jegyében telt-telik a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász idei esztendeje.

Ez a katasztrófák éve: tavasszal a borsodi árvíz, majd a vörösiszap katasztrófa sújtotta Magyarországot. - Hálásan köszönjük az adományokat, sok milliós támogatást tudtunk eljuttatni a rászorulóknak. Az egyházmegyei karitász fennállásának majdnem 20 évében azonban azért lett  ez a csúcsévünk, mert elindíthattunk egy munkához juttató mintaprojektet - értékeli az évet  Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója. 

- Országosan modell értékűvé vált kezdeményezésük, a Kríziskamra 2010 mintaprojekt. Összefogtunk a gazdaság szereplőivel, együtt segítjük az elesett emberek munkához jutását. A leghátrányosabb helyzetben lévőket, a megváltozott munkaképességűeket juttatjuk ezáltal lehetőséghez. A vasi Vásárosmiskén már 40 ember dolgozik a Levendula-házban, a zalai Nagylengyelben december 11-én 30 ember munkahelyét avatjuk - mondja a karitász igazgatója.

Mindkét településen megüresedett plébániát adott át erre a célra dr. Veres András szombathelyi megyés püspök. Vásárosmiskén elültettek 7 ezer tő levendulát, ebből készítenek különféle készítményeket, s bedolgozást is vállalnak egy celldömölki  üzemnek. Nagylengyelben még tart az épület felújítása. Itt Rómából hozott alapanyagokból készítenek majd rózsafüzéreket, ostyasütőt működtetnek, gyümölcsaszalót is építenek.

A karitászosok megtapasztalták, mit jelent embereknek  újra munkába állniuk. Teljesen megváltoztak. Nőtt az önbecsülésük, kiléptek beszűkült mindennapjaikból, mosolygóssá, beszédessé váltak. A kassza azonban kiürült, így a szombati újságban mellékelt csekken feladott összeggel olvasóink munkahely létesítését támogatják.

Üres plébánia sok van, a projekt jövőre folytatódik. Vasban Kám, Szergény és Sitke már be is jelentkezett.

SZEGÉNYEK SEGÍTŐJE SZENT ERZSÉBET

Mindössze 24 évet élt a Sárospatakon született  Árpád-házi Szent Erzsébet.  Az éhínségek, járványok okozta sebeket orvosolni igyekezett, kinyittatta Wartburg éléstárait, élelmezte a szegényeket. Maga is mértéktartóan élt. A 20 évesen özveggyé lett Erzsébetet megfosztották vagyona kezelésének jogától és férje birtokainak jövedelmétől. Fonással tartotta fenn magát, gyermekeit a megmaradt ékszereiből neveltette, s még abban a helyzetben is segítette mindig a szegényeket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!