Léhmann szerint törvényt sértett az Altus

Miközben Gyurcsány Ferenc volt kormányfővel kapcsolatban egy telekcsere nyomán kutakodik az elszámoltatásért felelős miniszterelnöki megbízott - s talán az ügyészség is -, a múlt pénteken egy másik csere kapcsán tett feljelentést Léhmann György ügyvéd a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettesek ellen, de kétségkívül Gyurcsány Ferenc üzleti ügyleteivel összefüggésben - írta a hétfői Magyar Hírlap.

MTI

A csere időpontja 2001. január 31., tárgya pedig szoros összefüggésben van az Ajka környéki iszapkatasztrófával és a volt kormányfő üzletszerzésével a Magyaróvári Timföld és Műkorund (Motim) Rt.-ben - közölte a lap. Az akkoriban még csupán az üzleti életben szorgoskodó, bár a politikával már kacérkodó Gyurcsány üzleti ügyeit a Budapest (Szalay u. 4.)–Mosonmagyaróvár (Timföld u. 1.)–Luxemburg (Boulevard Royal 22.) Bermuda-háromszögben intézte - áll a cikkben.

"Alapos a gyanú, hogy ezek során az említett napon a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő cég, az Altus egy tényleges tevékenységet nem végző, tehát fiktív postafiókcégen keresztül törvénysértő módon szerezte meg a Motim részvényeinek több mint negyven százalékát" - mondta a lapnak az iszapkatasztrófával összefüggésben az ágazat privatizációs szerződéseit firtató siófoki ügyvéd.
   
Léhmann György azt is valószínűsíti, hogy a csere során adózási és más problémák elkerülése végett állították be úgy a tranzakciót, mintha egyenlő értéken egy egyszerű csere történt volna két cég üzletrésze, illetve részvénycsomagja között. Csakhogy ez a két érték úgy viszonyul egymáshoz, mintha valaki egy az egyben elcserélné a Parlament épületét egy vályogházra - jelentette ki. Ezért ez a szerződés - Léhmann álláspontja szerint - az alkotmányba is ütközik, ezért nem egyszerűen semmis, hanem nem létező szerződés. "Jogállamban ugyanis törvénysértésre nem lehet jogot alapítani, pontosan úgy, ahogyan tolvajtól nem lehet törvényesen lopott autót vásárolni" - fejtette ki a feljelentő.
   
Léhmann György a számviteli fegyelem megsértése miatt is feljelentést tett a volt miniszterelnökkel szemben a Legfőbb Ügyészségen - írta a lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!