Leírták Szombathelyt: Győrben és Zalaegerszegen lenne a kórházi központ

A Semmelweis-tervben leírtak Vas megye számára elfogadhatatlanok - jelentette ki Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Kozma Gábor-MTI

A Semmelweis-tervben "az egészségügy megmentéséről" szóló vitairatban napvilágot látott elképzelés szerint Vas megyét két részre bontanák: az egyik fele Győrhöz, a másik pedig Zalaegerszeghez tartozna mint nagytérségi ellátó központhoz.

"Olyan  fokú ismerethiányra utal a tervezetben leírtak köre, amelyet abszolút nem tudunk elfogadni" - mondta Kovács Ferenc.

Közlése szerint ha a Semmelweis-terv írói ismerték volna azt a tényt, hogy a Markusovszky Kórház egy egyetemi oktatókórház, ahol rengeteg professzor és tudományos fokozattal rendelkező szakember dolgozik, akkor talán le se írták volna azt, amit papírra vetettek. Az a tudásközpont, amely részben a felsőfokú oktatáshoz csatlakozva Szombathelyen összpontosul, olyan kulcskérdése az egészségügynek, amelyre hosszú távon is alapozni lehet egy nagyon komoly egészségügyi ellátást - hangsúlyozta a közgyűlési elnök.

A fideszes politikus hozzáfűzte: felelőtlenség olyan helyre vinni egy egészségügyi ellátásokat, ahol azoknak nincs meg a tudományos és tudásközpontú hátterük. Az a szakmai tudás, amely Markusovszy Kórházban megvan, a már felújított épületekkel és a korszerű műszerparkkal együtt olyan jelentős potenciát képvisel, amit a rendszerben meglévő lehetőségként inkább ki kellene használni - fűzte hozzá.

Kovács Ferenc szólt arról is, hogy többen véleményezték a Semmelweis-tervet, köztük a Vas megyei országgyűlési képviselők, a vasi orvosi kamara és a kórház menedzsmentje is, ezek az egybehangzó vélemények már ott vannak az illetékes miniszter, az egészségügyért felelős államtitkár és az Országgyűlés egészségügyi bizottságának asztalán is. Mivel a terv csupán egy munkaanyag, véleménye szerint jó esély van arra, hogy a koncepció megváltozzon.

A Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta azt is: a Markusovszky Kórházban pályázati forrásból, jelentős önkormányzati önrészt is vállalva rövidesen elkezdődik egy 10 milliárd forint értékű beruházás, amelynek keretében 4,5 milliárd forintos támogatással korszerűsítik a belgyógyászati tömböt, 1,5-2 milliárdos támogatással felújítják az onkoradiológiai tömböt és 2 milliárd forintos támogatással korszerűsítik a kórház energiafelhasználását. Az említett pályázatokat már elbírálták, a támogatási szerződést hamarosan megkötik.

OLDALTÖRÉS: Megyegyűlés, döntés személyi kérdésekben

Megyegyűlés, döntés személyi kérdésekben 

Megyegyűlés, döntés személyi kérdésekben 

Megyegyűlés, döntés személyi kérdésekben 

Adventi gyertyagyújtással indult a pénteki megyegyűlés. Népes közönség figyelte a ceremóniát, majd hallgatta meg az intelmeket. A közönség jórésze később esküt tett.

Az uniós himnusz után szólították Szabó Józsefet, aki az MSZP színeiben tette le képviselői esküjét (az MSZP megyei listáján az 5. pozíciót foglalta el).  Ezt követően a külső szakértők sorakoztak  fel, hogy átvegyék megbízólevelüket.

Itt is egyértelmű a kétharmados fölény, az ellenzék kevés helyet kapott. Kovács Ferenc elnök  jelezte: személyi ügyet vesz fel a napirendre: a Markusovszky Kórház elnök-vezérigazgatói tisztének szétválasztása, illetve az új vezérigazgatói megbízatás tárgykörében.

Az elnöki beszámoló után Marton Ferenc alelnök vett át a szót és vezette elő az idei költségvetési előirányzatok  módosítását. Már úgy tűnt, hogy simán átmegy a javaslat, amikor Rába Kálmán (Jobbik)  kért szót. Az ellenzéki képviselő az 5 milliárdos kötvényvagyon sorsáról érdeklődött.

Kérdezte: miből fizeti vissza az elszegényedő megye ezt a hatalmas összeget? Kun László főjegyző válaszában elmondta, hogy februárban részletes javaslatot tesznek le az asztalra, kidolgozva a szükséges útmutatásokat.  Megjegyezte, hogy a kötvénypénz nem veszett és veszik el, mivel jórészt  lekötött bankbetétekben van. 

Azt is elmondta, hogy az egyik bankkal igen előnyös óvadéki szerződést kötöttek. A nehéz év 2012-ben lesz, fűzte hozzá a főjegyző, mivel ekkor kell a tőketörlesztést elkezdeni a kamattörlesztés mellett. Ha olyan helyzet fordulna elő, hogy átmenetileg nem tudnánk fizetni, akkor azt az óvadékból megtehetjük, hangzott el. 

Kovács Ferenc is nyugtatott, kiemelve: a mostani  problémák gyökerei az elmúlt nyolc év tehetségtelen kormányzásában  rejlenek. Erre  Fehér Lászó (MSZP) reagált. Ironikusan mondta, hogy ő nem aggódik, hiszen ellenzékben azt ígérte a megyei Fidesz, ha kormányra kerül, lesz pénz.  - Nyilván megoldják az 5 milliárdos gondot is. Csak az a baj, hogy nemrég Visegrádon azt hallottam önöktől, hogy az önkormányzatok nem kapnak pénzt. -
Erre  többen reagáltak, kiemelve: a megye fizetőképes.

Az ülésen személyi kérdésekben is döntöttek. A Markusovszky Kórház új igazgatója dr. Nagy Lajos, dr. Lakner László  marad az elnöki pozícióban. Egy évvel meghosszabbították Joós Tamás (MMIK) és Gálig  Zoltán (Képtár) igazgatói megbízatását. 

OLDALTÖRÉS: Rekordhiánnyal zárja az évet a Vas Megyei Közgyűlés

 

 

 

Rekordhiánnyal zárja az évet a Vas Megyei Közgyűlés


Korábban soha nem látott hiánnyal zárja az évet a Vas Megyei Közgyűlés - mondta az önkormányzati testület pénteki ülése után Kovács Ferenc (Fidesz), a közgyűlés elnöke.

A hiány nagy valószínűséggel megközelíti az egymilliárd forintot - tette hozzá. Tájékoztatása szerint az évek óta görgetett hiány elérte az 500 millió forintot, ezt egy kényszerűségből felvett forgóeszközhitel tovább növelte, ehhez társul még az illetékbevételek drasztikus csökkenése is, ami önmagában 500-600 millió forint kiesést okozhat az év végéig.

Kovács Ferenc arról is szólt, hogy az önkormányzat által kötvénykibocsátással felvett ötmilliárd forintos, 20 éves futamidejű, kedvező kamatozású hitel első törlesztőrészleteit 2012-ben kell majd visszafizetni. A pénzt kizárólag fejlesztésekre használhatják fel, a bankban tartott összeg után pedig jelentős kamatbevételeket is elkönyvelhetett az önkormányzat.

Fehér László, az önkormányzat szocialista frakciójának vezetője az MTI-nek elmondta: az önkormányzat már az év elején több mint 680 millió forintos hiánnyal számolt, és most kiderült, hogy meghaladhatja az egymilliárd forintot is.

A frakcióvezető szerint az előző, szintén fideszes önkormányzatnak már korábban lépéseket kellett volna tennie a hiány mérséklésére, a választási kampányban azonban kizárólag arról lehetett hallani, hogy a szocialista kormányzat nem finanszírozza megfelelően az önkormányzatok működését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!