Márton vesszejével: gasztro-kulturális rendezvényt tarottak Ikerváron

Ikervár apraja-nagyja összegyűlt a Márton napi gasztro-kulturális rendezvényen szombaton, ahol az egész délutánt kitöltötték kulturális programokkal, és estig tartott a libás finomságok eszegetése is.

Merklin Tímea

A helyi nyugdíjas klub kapott egy sarkot, egy asztalt a nézotéren, és libatollat fosztottak a musorok alatt is, hogy a gyerekek leülhessenek az idosek mellé, és kipróbálhassák, milyen a pihe-puha tollal bánni. A nyugdíjasok csak arra az idore szakították meg tevékenységüket, amíg a színpadon bemutatták az Ikervári Lakodalmas címu produkciót.

A lakodalmas étkek közt a fofogás a libacomb volt természetesen. A Gyermekszínjátszók fellépése után csapra verték az újboros hordót, amihez a Castrum Gemini Énekegyüttes nótázott. Mire kiénekelték a végszót: igyék hát, a falu népe, eje-haj!" - kicsordult az idei nedu a boros hordóból, Jóna János szolosgazda kínálta.

Táncolt az Ümmögo együttes, aztán megkezdodött a "Márton vesszeje" címu tréfás vetélkedo, amire csapatot állítottak a pedagógusok, a hivatalnokok, a képviselok, a vállalkozók, a nyugdíjasok és egy öttagú család. Márton vesszeje olyan "varázsvesszo" a néphagyományban, amivel boségáldást kívántak régen: végigjárták a a parasztok a gazdákat, beköszöntek, és azt kívánták: annyi malacuk legyen, ahány ága-boga van a botnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!