Megmaradt szabadságok: akár a teljes ciklusra is fizethetnek a városvezetőknek

Van, ahol az újraválasztott polgármester előző ciklusban ki nem vett szabadságát kifizetik, míg Szombathelyen csak az ez évi szabadságukat válthatják pénzre a volt városvezetők. A volt városvezetők azt mondják, nem perelnek, és nem fognak munkaügyi bírósághoz fordulni.

Nagy Ildikó

A bili Szombathelyen borult ki: a jobboldali városvezetés sérelmezte, hogy a távozó polgármester, illetve a három alpolgármester ki akarja fizettetni az elmúlt ciklusban ki nem vett szabadságát. Úgy tudjuk, hogy dr. Ipkovich György 127, dr. Czeglédy Csaba 108, dr. Szabó Gábor 84 nap megmaradt szabadságot szeretett volna pénzre váltani. Németh Kálmán egykori alpolgármester az elmúlt ciklusban felhasználta a szabadságát, így ő csak az idei évről megmaradt 30 nap megváltására tartott igényt.

- Az eredeti igény a járulékokkal együtt hétmillió forintjába került volna a városnak. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy tisztességtelen és etikátlan dolog lenne a szabadság pénzre váltása. Véleményünk szerint a volt városvezetőkre is a mindenkire vonatkozó törvények érvényesek, így mind a négy egykori tisztségviselőnek csak az ez évi megmaradt szabadságát fizetjük ki - mondta el kérdésünkre Molnár Miklós, költségvetésért felelős alpolgármester. Hozzátette: így a  négy politikusnak összesen bruttó 1 millió 909 ezer forintot fizet ki a város.

Celldömölkön a korábbi polgármestert újraválasztották, ám mivel a munkaviszonya  az előző ciklus végén megszűnt, jár neki az előző ciklusban fel nem használt 89 nap szabadságért járó bruttó 1 millió 980 ezer forint.

- Az igazság az, hogy ennél több járna, hiszen másfél évig alpolgármester nélkül vezettem a várost, és ez idő alatt csak rendkívüli esetben mehettem el egy-egy nap szabadságra - jegyezte meg  Fehér László celldömölki polgármester. A celldömölki közgyűlés egyébként  csütörtökön megszavazta a polgármesternek járó összeg kifizetését.

Csepregen egyszerű volt a helyzet: Háromi Jenő korábbi polgármester minden évben kivette a szabadságát, így távozása után csak az idei évre járó napokat váltotta pénzre, tudtuk meg Király Árpád polgármestertől.

Szerettük volna megtudni, milyen jogszabály a mérvadó ezekben az esetekben. A Vas Megyei Közigazgatási Hivataltól kapott  válaszlevélből kiderül, hogy a polgármesteri munkakör megszűnése esetén a polgármester szabadságának megváltása ügyében a hatályos jogi szabályozás szerinti szakmai álláspont kialakítása folyamatban van. A képviselőtestületi döntéseket a vonatkozó jegyzőkönyvek megérkezését követően fogják vizsgálni, törvényességi ellenőrzési jogkörben azonban csak akkor intézkedhetnek, ha a jogszabályi rendelkezésektől az érintettek javára tértek el, egyéb esetben munkaügyi vitának lehet helye.

- Csak nem gondolja, hogy perre megyek a várossal? - kommentálta a történteket dr. Ipkovich György egykori polgármester.
- Információim szerint arra megy ki a játék, hogy munkaügyi bíróságra menjünk. Hát nem fogunk. Ha nem kapjuk meg, nem kapjuk meg, nem oda Buda - mondta el dr. Czeglédy Csaba egykori alpolgármester.

Mindenki másképp csinálja
A fideszesek nem akarnak fizetni a szociknak: így is lefordíthatjuk a történetet. Tényleg úgy lenne igazságos, ha a politikusra is azok a szabályok vonatkoznának, mint a bérből, fizetésből élő polgárra: vagy felhasználja a szabadságát, vagy elfelejti. Ám erről mindenhol máshogy gondolkodnak. Még a fideszesek is. Sopron honlapján megtalálható az az előterjesztés, amely szerint a régi-új fideszes polgármesternek a 2007 óta ki nem vett szabadságáért 2 millió 713 ezer forint jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!