Megyei Prima Primissima-díj: a kultúra, művészetek kategóriával jelötjei

A tudomány, az oktatás, közművelődés után ma a kultúra, művészetek kategóriával befejezzük a megyei Prima Primissima jelöltjeinek bemutatását. Olvasóink döntenek a közönségdíjról.

Némethy Mária

 
A Prima Primissima országos díjakat 2003 óta adja át a Demján Sándor    által létrehozott alapítvány. A díj  amelyet a vállalkozók adományoznak a kultúra és a tudomány legjobbjainak  2005 óta megyei Prima-díjakkal egészül ki. Ehhez kezdetektől csatlakoztak Vas megye vállalkozói. Kategóriánként 3 jelölt közül választ a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Vas Megyei Elnöksége  ennek élén Szőnye József áll, aki tagja a Prima Primissima kuratóriumának  mellett működő tanácsadó testület. A kategória győztesek egymillió, a jelöltek 100 ezer forinttal lesznek gazdagabbak.


A kilenc jelöltből egy közönségdíjas lesz. Rá a Vas Népe olvasói szavazhatnak a kivágott szelvényen november 11-éig, honlapunkon november 2-án reggel 8 órától  november 11-én éjfélig. A díjátadó ünnepség november 12-én Kőszegen lesz.

A Prima Primissima közönségszavazása ide kattintva elérhető.

A kultúra és művészetek kategória jelöltjei az alábbiak:

 Jordán Tamás  színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója,   Kossuth- és Jászai-díjas színművész, rendező, érdemes művész. 1943-ban született Győrben. 1961-1970-ig az Universitas Együttes, 1972-1977-ig a 25. Színház, 1977-1980-ig a Várszínház, 1980-1991-ig a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze volt. 1991-2002-ig a Merlin Színházat vezette, 2003-2008-ig a Nemzeti Színház élén állt. Rendezőként számos darabot állított színre.
2008-ban a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító igazgatójává nevezték ki, így lehetősége nyílt arra, hogy létrehozza Vas megye első állandó színtársulatát,  megvalósítsa régóta tervezett színházeszményét, mely szerint a teátrumnak az adott térség agórájává kell válnia, tehát közéleti fórumként, szellemi műhelyként,  művészeti intézményként  kell működnie.

Kőszeg Város Fúvószenekara  Írásos anyaggal bizonyítható:  a zenekar  Magyarország egyik legrégebben, folyamatosan működő együttese. Alapítási éve 1866. Az azóta eltelt 144 évben a zenekar megszakítás nélkül ápolja és építi a fúvószene hagyományait. A repertoárjukon találhatók klasszikus fúvószenei (polkák, indulók), komolyzenei (Bach, Liszt, Bartók), és  szórakoztató könnyűzenei művek is. A zenekar több rangos fesztiválon, karneválon képviselte Kőszeget, Vas megyét és Magyarországot. A legjelentősebb szerepléseik közé tartozik a Nizzai és a Debreceni Virágkarneválon aratott nagy siker. Minősítései során mindig  a legmagasabb elismerést    kapta.

Savaria Szimfonikus Zenekar.  A Magyar Televízió Nemzetközi Karmesterversenye, az Iseumban nyaranta megrendezett Varázsfuvola előadások,  máig a világ egyetlen Bartók Szeminárium és Fesztivál öregbítette-öregbíti   a zenekar és Szombathely hírnevét. 1990-ben a zeneművészet egyik legjelentősebb díjával, a Bartók-Pásztory, majd  2001-ben Artisjus díjjal tüntették ki a zenekart. A város legrégebbi kulturális intézménye évente több, mint 100 hangversenyt ad.

A gazdasági nehézségek ellenére a zenekar művészi színvonala töretlenül fejlődik. Vásáry Tamás, Eötvös Péter,  számos más világhírű vendégkarmester és szólista véleménye egyben  megegyezik: igaz a korábban tréfának szánt mondás,  ez "a vidék legjobb budapesti zenekara."
 
 
Megyei Prima Primissima-díj: az oktatás, közművelődés kategória jelötjei

Megyei Prima Primissima-díj: a tudomány kategória jelöltjei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!