Adóváltozások január 1-től: ingatlanok, egyéni vállalkozások, járulékfizetés (2.)

Január elsején lép életbe az új adócsomag, amely egyebek mellett megszünteti a tevékenységre jellemző keresetet, és bevezeti az adónyilatkozatot. Az ingatlan bérbeadással kapcsolatos szabályozás ugyancsak módosul.

Prófusz Péter

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Főigazgatósága érdeklődésünkre közölte: egy adott  ingatlant nem egyéni vállalkozóként bérbe adó magánszemély 2010. augusztus 16-tól az ingatlan után értékcsökkenést tud elszámolni. Az ingatlant bérbeadó, illetve szálláshely-szolgáltatást biztosító magánszemély, már a tevékenységének megkezdése előtt, három éven túl megszerzett épület, épületrész esetében, a korábban bármely tevékenység bevételével szemben még el nem számolt mértékig könyvelhet el értékcsökkenést.

További, igencsak  jelentős változás, hogy ingatlan bérbeadásból származó bevétel után az önálló tevékenységből eredő jövedelem megállapításának szabályait kell alkalmazni, ezzel megszűnik tehát a 25 százalékos forrásadózási lehetőség.

A magánszemélyek új fogalommal is megismerkedhetnek, ugyanis adónyilatkozat formájában is eleget tehetnek  bevallási kötelezettségeiknek. Az előírt adónyilatkozat  papír alapon és elektronikusan is beadható az állami adóhatósághoz, első ízben az adóévet követő május 20-áig, majd a 2011-es adóévtől 2012. május 20-áig.

Fontos, hogy a kifizetőnek az általa kiadott összesített igazoláson kötelezően tájékoztatnia kell  a magánszemélyt, hogy az adóévi bevételére vonatkozóan adónyilatkozatot tehet, és így nem kell adóbevallást készítenie, vagy munkáltatói adó-megállapítást kérnie.

Néhány  változás az egyéni vállalkozókat is érinti. Így például az egyéni vállalkozó az adóalapjának 500 millió forintot meg nem haladó része után 10 százalékkal, e fölött 19 százalékkal teljesíti adófizetési kötelezettségét. A kedvezményes adókulcs alkalmazásának nincsenek feltételei, az elért adómegtakarítást nem kell nyilvántartani, és annak felhasználása sem kötött.

Már az idei évre vonatkozóan hatályon kívül kerül a tevékenységre jellemző kereset fogalma, illetve az egyéni vállalkozó kivét-kiegészítésének megállapítására és adózására vonatkozó szabály is, azaz már a 2010. évről beadott bevallásokban sem kell azokkal számolni.

Január 1-jétől megszűnik a tevékenységre jellemző kereset utáni járulékfizetés szabálya  és a minimálbér kétszereséhez kapcsolódó minimum járulékalap, továbbá újra a ténylegesen kifizetett  járulékalapot képező bér jelenti majd a járulékalapot.

Egy másik, vélhetően szintén többeket érintő változás: amennyiben egy nem biztosított magánszemély  vesz igénybe  egészségügyi szolgáltatást, a járulékfizetési kötelezettség 4 ezer 950 forint helyett 2011-től havonta 5 ezer 100 forint  lesz.

Főfoglalkozású egyéni, és társas vállalkozó esetében, ha a ténylegesen végzett főtevékenység legalább középfokú végzettséget igényel, a minimális járulékalap, míg egyéb esetekben a kötelezően kifizetendő  legkisebb munkabér jelenti a garantált bérminimumot.  Mindkét esetben a tárgyhónap első napján érvényes összeg az irányadó.

A járulékfizetési szabályok is módosulnak: az egyéni nyugdíjjárulék mértéke tíz százalékra emelkedik. A változtatásra azért van szükség, mert a kormány megvalósította a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazását. Ezzel az államra jelentős  teher hárul, melyet  a járulékemeléssel ellensúlyoz.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!