Concorde-per: a Continental Airlines felelős a tragédiáért

A Continental Airlines amerikai légitársaság felelősségét állapította meg hétfőn a Párizs melletti Pontoise bírósága a tíz évvel ezelőtt lezuhant Concorde repülőgép tragédiájában, amely 113 emberéletet követelt.

MTI

Az amerikai légitársaságot a bíróság 200 ezer eurós pénzbüntetésre, valamint egymillió eurós kártérítés megfizetésére kötelezte a Concorde-ot üzemeltető Air France-nak. A francia légitársaságot minden felelősség alól felmentette a bíróság. A Continental azonnal jelezte: fellebbez az ítélet ellen.
   
A hivatalos vizsgálatok szerint a tragédiát az okozta, hogy felszálláskor a Concorde ráfutott egy fémdarabra, amely a
Continental Airlines amerikai légitársaság előtte felszálló egyik gépéről esett le; a hulladék szétvágta a szuperszonikus repülő kerekét, amelynek szétrepülő darabjai megsértették az üzemanyagtartályt, s az így berobbant kerozin okozta a gép pusztulását.
   
A vádlottak padján a Continental, annak két egykori alkalmazottja, a Concorde projektjének két egykori irányítója, valamint a francia polgári légiközlekedési igazgatóság egyik volt vezetője foglalt helyet. A három utóbbi személyt azzal vádolták, hogy a katasztrófa előtt alábecsülték a Concorde korábbi incidenseinek jelentőségét.

Az a szerelő, aki a leszakadt fémdarab felhelyezéséért volt felelős az amerikai légitársaságnál, 15 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A négy másik vádlottat viszont felmentette a bíróság.
   
A februárban kezdődött perben a francia légitársaság 15 millió eurós kártérítést követelt az egyik legnagyobb konkurensének számító Continentaltól, arra hivatkozva, hogy az amerikai légitársaság az Air France-nak nemcsak az imázsán rombolt, hanem a jó hírnevét is besározta.
   
A Continental ugyanis megtámadta a francia igazságügyi szakértők következetését, és szemtanúkkal kívánta bebizonyítani, hogy a Concorde már azt megelőzően lángra kapott, hogy áthaladt a fémdarabon. Ennek pedig az amerikaiak szerint az volt az oka, hogy az Air France rosszul készítette elő a Concorde-ot a felszállásra.
   
Ez utóbbi tényt azonban a bíróság nem látta megalapozottnak, ezért "morális károkozásért" 500 ezer eurós, s az imázsrontásért is ugyanekkora összeg megfizetésére kötelezte a Continental Airlinest.
   
A francia légitársaság gépe 2000. július 25-én zuhant le. A katasztrófa nem sokkal azután érte a New Yorkba tartó járatot, hogy elindult a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről. A gép, amelynek baloldali hajtóműve a felszálláskor kigyulladt, egy szállodára zuhant Párizs Gonesse nevű elővárosában. A tragédiában mind a száz utas - többségében német állampolgárok -, a kilenc tagú francia személyzet és a szállodaépületben tartózkodó négy személy életét vesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!