Csicskáztatás és rabszolgatartás: magyar újságírók kapják a WAZ-IFJ Bátorság-díját

Két magyar újságírónak ítélte idén a nemzetközi zsűri a WAZ német lapkiadó csoport és a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) Bátorság-díját.

MTI

Az esseni székhelyű WAZ (a Pannon Lapok kiadója) keddi tájékoztatása szerint Gelei József és Murányi László, az Új Néplap munkatársai Modern kori rabszolgák címmel megjelent cikksorozatával érdemelték ki a díjat. Megdöbbentő riportjukkal azokra a szerencsétlen sorsú hajléktalanokra hívták fel a figyelmet, akik bűnöző elemek hálójába kerülve gyakorlatilag rabszolgákká válnak: uzsorakamatra fölvett lakáskölcsönök részleteinek törlesztése érdekében modern rabszolgákként kénytelenek dolgozni.
   
A 10 ezer euróval járó díjból az első helyezett magyar újságírók 7000 eurót kapnak, míg a második helyezett horvát Hrvoje Slabek 3000 eurót kap. Az Újságírói Bátorság-díj átadására a IV. Délkelet-Európai Média Fórumon kerül sor december 2-3-án Budapesten.
   
A díjjal az alapítók olyan újságírói teljesítményeket jutalmaznak, amelyek példamutató módon demonstrálják a hatalomnak a független média által történő ellenőrzését, rámutatnak a korrupcióra és/vagy a hatalommal való visszaélésre, s ezzel példás bátorságról és hivatástudatról tesznek tanúságot, dacolva a megfélemlítéssel és nyomással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!