Elítélték a zsebre bírságoló rendőröket

Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt ítélt el két rendőrt hétfőn a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság Vígh Zsolt vezette tanácsa; az egy éve állásukból felfüggesztett vádlottak egy külföldi gépkocsivezetőt megbírságoltak, majd a kapott pénzt eltették.

MTI

A vádirat szerint a szolnoki rendőrkapitányság közlekedés-rendészeti osztályához beosztott két rendőr tavaly december 8-án a 4-es számú főút Szajol és Törökszentmiklós közötti szakaszán megállított egy román állampolgár által vezetett személygépkocsit. S. Zoltán és D. Róbert gyorshajtásra hivatkozva intette le a gépjárművet. Hivatalos sebességmérő-műszerük ugyan nem volt, de a román vezető észlelhetően gyorsabban haladt az útszakaszon megengedett, óránkénti 90 kilométeres sebességnél.

A sofőr igazoltatása után a szabálysértési büntetést 100 euróban határozták meg, ennyi pénzt azonban a külföldi nem tudott kifizetni. Összesen 400 új román lej - átszámítva 25 ezer forint - volt nála, amit - állította - a rendőrök elkértek tőle, majd útjára engedték. A román állampolgár tovább hajtott, de a kisújszállási rendőrségnél megállt, és feljelentést tett. A vádirat arra is kitért, hogy az eljárás során a sértett felismerte a két, akkor szolgálatban lévő rendőrt. 

A bűnügy első rendű vádlottja, S. Zoltán 1 év 10 hónap szabadságvesztést kapott nem jogerősen, amelynek végrehajtását a bíróság 4 évre felfüggesztette. A másodrendű vádlottat, D. Róbertet 1 év 6 hónapos, 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a megyei bíróság. Kettejüknek a vesztegetés pénzösszegét is meg kell fizetniük.  

A vádlottak felmentést kértek, míg az ügyész szigorításért, a szabadságvesztések felfüggesztésének eltörléséért fellebbezett. A jogerős ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hozza majd meg.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!