EPCOS: 400 új munkahely két éven belül a szombathelyi vállalatnál

Az EPCOS-nak bejött, hogy a gazdasági válság kellős közepén egyrészt új piaci szegmensek felé nyitott, másrészt pedig saját fejlesztésű termékekkel rukkolt elő.

Kiss Tamás

Gyárlátogatási sorozatuk aktuális állomásaként csütörtökön a TDK-EPC Csoporthoz tartozó EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.-nél vizitáltak a szombathelyi városvezetés tagjai, dr. Puskás Tivadar polgármester, továbbá Marton Zsolt és Molnár Miklós alpolgármesterek, akik érthető örömmel látták, vették a cég fejlődését.

Ennek bemutatása előtt azonban érdemes felidézni, hogy a globális pénzügyi, gazdasági válság az EPCOS Kft. működését is visszavetette: 2008 végén, 2009 elején a cégnél 35 százalékkal esett vissza a megrendelésállomány, s ennek nyomán létszámleépítésre is sor került.

Az EPCOS azonban - mint azóta kiderült - helyes választ talált a gondok orvoslására, egyrészt új szegmensek (az autóipari hibrid technológiák és a megújulóenergia-felhasználás) felé nyitott, másrészt nagyobb hangsúlyt fektetett a saját innovációkra. E törekvéseknek  mint azt szintén megírtuk  meg is lett az eredménye: az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. által kifejlesztett transponder tekercs és rezgésbiztos nedves alumínium kondenzátor elnyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008. évi Innovációs Díját. A szakma mellett a piac is kedvezően fogadta az innovációt, az említett transponder tekercs gyártására így 2,5-3 millió eurós beruházással az elmúlt hónapokban önálló gyártást épített az EPCOS.

Takács Balázs ügyvezető igazgató elmondása szerint a cég piaci részesedése a megújuló energiák gyártási területén is növekszik, az általuk készített zavarszűrők és alumínium kondenzátorok ugyancsak egyre keresettebbek. Ennek okán az EPCOS e területen is fejlesztéseket hajtott végre, s a cégnél mindent összevetve - a már említett transponder tekercs gyártással együtt - a következő két évben 16 millió eurós beruházásra kerül sor 25-30 százalékos állami támogatással.

Takács Balázs aláhúzta, a fejlesztések azt jelzik, hogy a TDK-EPC Csoport hosszútávú stratégiájában meghatározó szerepet tölt be a szombathelyi vállalat, amely az elmúlt hónapokban 600 fő körüli létszámfejlesztést hajtott végre, s jelenleg 1650 saját, s további 400 kölcsön-dolgozónak ad munkát. (És két éven belül újabb 400 embert tervez felvenni!)

Az ügyvezető igazgató elmondta: az autóiparban, s a megújulóenergia-felhasználás területén tapasztalt felfutásnak köszönhetően folyamatosan növekszik az EPCOS Kft. árbevétele, amely nem kis mértékben a már említett innovációk gazdasági hasznosításának köszönhetően a tavalyi 40  milliárd forinról az idén 60 milliárdra növekedhet.

S, hogy el ne feledjük: a gazdasági eredmények mellett az EPCOS egy szakmai díjat is besöpört, a Figyelő TOP 200 zsűrije az idei év leginnovatívabb vállalkozásának választotta a vállalatot. (Amely a központi döntésnek megfelelően tovább folytatja a szombathelyi fejlesztőközpont kialakítását.)

De lesz-e elegendő szakképzett munakerő a cég terveinek megvalósításához? Nos, mint azt dr. Puskás Tivadar polgármester majd Marton Zsolt és Molnár Miklós alpolgármesterek is megerősítették, a város egyik legfőbb célkitűzése a gazdaság élénkítése és az ezzel szoros összefüggésben lévő munkahelyteremtés.

Ennek okán a vállalatok igényeihez igazítják a megyeszékhely középfokú intézményeiben folyó képzési munkát, s nem is valamikor a távoli jövőben, hanem pár hónapon belül.

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!