Időjárás: hideg, viharos szél, havazás és eső hétvégén

Viharos széllökésekre és havazásra, esőre kell számítani a középső és keleti országrészben szombaton. Hétvégén az egész országban túlnyomóan borult lesz az ég és egy hidegfront miatt folyamatosan hűl a levegő hőmérséklete. Vasárnap hajnalra erősen jeges burkolatra számíthatnak az autósok az M1-es autópálya és az 1-es főút Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

MTI

A meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján az északnyugati szelet a Dunántúlon viharos széllökések kísérik, erősségük a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál akár az óránkénti  90 kilométert is meghaladhatja. Szombat este Pest és Bács-Kiskun megye nyugati felében is előfordulhatnak erősebb széllökések. 
90 km/h körüli szél síkvidéken is előfordulhat a  közép-dunátúli régióban, Sopron környékén és Pest-megye nyugati  részén (a fővárosban is). Vasárnap délutántól mindenhol 60-70 km/h alá mérséklődik a szél - írja a met.hu.

Térkép a riasztásokról itt!
   
Sok csapadék várható a Dunántúl délkeleti részén, a Duna-Tisza közében, és az Alföld északi, északkeleti felében.

Az esőt síkvidéken is havas eső, havazás váltja fel, a Dunántúl keleti, délkeleti részén még lepel-3 cm hó hullhat a nap folyamán.  Szombat késő estére az ország középső és keleti tájain is nagyrészt már havazás várható. Az éjféli órákig az ország keleti, északkeleti részén lepel-5 cm cm friss hó várható.

Vasárnap főként a Dunától keletre folytatódik a havazás. A déli  órákig a havazás súlypontja Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és  Hajdu-Bihar megye nyugati részére tehető, itt több helyen várható  újabb 2-5 cm hó. Délutántól késő estig inkább a Duna-Tisza-közén várható több helyen gyenge havazás, újabb lepel-4 cm hóval.
   
Kolláth Kornél meteorológus tájékoztatása szerint a főváros levegője a hidegfront hatására kitisztult.
   
A hidegfronti hatás okozhat fejfájást, szédülést, vérnyomás-ingadozást, fokozott reumatikus panaszokat és hosszabb reflexidőt.

Vas megye

Szombathelyre és környékére is havazást jósoltak  szombatra: 7 centiméternyi csapadékot várható a koponyeg.hu adatai szerint. Maximum 2, minimum 0 fok lesz.


Várható időjárás az ország területére vasárnap estig

Túlnyomóan borult lesz az ég. Reggelig északnyugaton elszórtan, másutt többfelé várható csapadék, az éjféli órákig az esőt keleten is havazás váltja fel. Vasárnap főként a középső és keleti országrészben valószínű havazás. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon és a középső  országrészben viharos széllökések is várhatók.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 0, -5 fok között várható.





OLDALTÖRÉS: Jégpáncél az M1-es autópályán és az 1-es úton







Jégpáncél az M1-es autópályán és az 1-es úton







Jégpáncél az M1-es autópályán és az 1-es úton







Jégpáncél az M1-es autópályán és az 1-es úton

 Vasárnap hajnalra erősen jeges burkolatra számíthatnak az autósok az M1-es autópálya és az 1-es főút Komárom-Esztergom megyei szakaszán, emiatt fokozott óvatosságot kérnek a közlekedőktől - közölte szombaton este a rendőrség az MTI-vel.

Az M1-es autópályán a síkos burkolat és a havas széllökések miatt 50-60 kilométeres sebességgel lehet haladni. Az utakra ráfagyott a szombat reggeli eső, az utána esett hótól nehéz időben észlelni a jegessé vált útszakaszokat, ezért az autósoknak csak indokolt esetben és kifogástalan állapotban lévő járművel javasolják az útra kelést - mondta el a megyei főkapitányság sajtóreferense, Léber Gabriella.

OLDALTÖRÉS: Épületeket rongált meg az erős szél a fővárosban






Épületeket rongált meg az erős szél a fővárosban






Épületeket rongált meg az erős szél a fővárosban






Épületeket rongált meg az erős szél a fővárosban

Két épületet rongált meg az erős szél a fővárosban - tájékoztatta a Fővárosi Tűzoltóság ügyelete az MTI-t szombat délután.

A II. kerületi Frankel Leó utcában ráomlott az egyik ház tetejére a szomszédos épület tűzfala. A nagyjából fél köbméter törmelék egy része az utcára borult, ezt a tűzoltók most is takarítják.

Az I. kerületben az Iskola utcában pedig egy ház homlokzatát bontotta meg a szél.
A Fővárosi Tűzoltóság úgy tudja, egyik esetnél sem történt személyi sérülés.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint viharos széllökésekre és havazásra kell számítani a középső és keleti országrészben a hétvégén.

OLDALTÖRÉS: Az időjárási helyzet Európában
















Az időjárási helyzet Európában 

Oroszország északi vidékétől a Kárpát-medencén át a Földközi-tenger középső részéig ciklonális hatások alakítják az időjárást. Többnyire erősen felhős az ég, sokfelé hull csapadék. Az északi és nyugati tájakon havazik, délen, délkeleten eső esik. A kontinens nyugati partvidékén csendesebb, nyugodtabb az idő, helyenként fordul elő kisebb csapadék. A hőmérséklet csúcsértéke a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Balkán-félsziget egy részén általában 14, 20 fok között alakul, de helyenként 21, 22 fokot is mértek. Európa északi vidékén jóval hidegebb van, a Skandináv-félszigeten és Oroszország északi részén többfelé napközben is -15, -20 fok alatt marad a hőmérséklet. Vasárnap estig egy északkelet felé áthelyeződő mediterrán ciklon és annak áramlási rendszerében érkező egyre hidegebb levegő alakítja a Kárpát-medence időjárását.
    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!