Neuropathia centrum nyílik a győri kórházban

2011-től két új neuropathia centrum is nyílik az országban, egy Győrben a Petz Aladár kórházban, egy pedig a szegedi klinikán. A vasi betegeket is Győrben szűrik majd.

Bajdó Bettina

A neuropathia a cukorbetegek legalább 30 százalékát érintő súlyos szövődmény, amelyet csak erre a célra  kifejlesztett eszközökkel lehet idejében felismerni. A kezeletlen neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszert, valamint az idegrendszert is.

Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek között ötször magasabb a halálozási arány, mint általában a neuropathia-mentes betegeknél. A szenzoros neuropathia egyik legsúlyosabb következménye az alsó végtag elvesztése. A korai diagnózis és az időben megindított kezelés csökkentheti a súlyos következmények valószínűségét.

Azt, hogy szükség volt a regionális neuropathia centrumok létrehozására, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2010-ben a már működő ellátóhelyek több ezer beteget szűrtek. Mindezt figyelembe véve döntött úgy a Wörwag Pharma kft., hogy folytatja a fejlesztéseket 2011-ben, s két új centrumot alakítanak ki.

Egyet Győrben, egyet pedig Dél-Magyarországon. A szenzoros és autonóm neuropathia diagnosztizálására egyaránt alkalmas győri centrum Győr-Moson-Sopron megye mellett ellátja Vas és Veszprém megye lakosságát is.

A szegedi intézmény fogadja Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun Szolnok megye lakóit is. Így mostantól közel 2,8 millió ember számára nyílik lehetőség e súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére és kezelésére a lakhelyéhez legközelebb eső intézményben.

A centrumok nyitásának tervezett időpontja 2011. január. A kórházak szakmai és anyagi támogatása mellett a Regionális Neuropathia Centrumok megnyitásához  a cég diagnosztikai eszközökkel járul hozzá: 1,9 millió forint értékben egy Neurometerrel, kétmillió forint értékű diagnosztikai csomaggal, valamint a vizsgálathoz szükséges tesztekkel.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!