Sivária: klónok harca alkonnyal és okkerrel

Hol volt, hol meg nem volt, volt egyszer egy kőország, Batávia, benne egy városka, Sivária. A poliszban már jóideje demokrácia uralkodott, ami leginkább a széthúzás konszenzusában testesült meg.

Enonim Genius

A városi kőgyűlésben a legutóbbi kőtábladobás-ciklus után két klán szerezte meg a Ki tud messzebbre füllenteni? címet, s ezzel a mandátumot: az Okker-klán és a Megintalkony-klán. Az okkeresek kerültek fölénybe a kőgyűlésben, miután ellenfelük önmagát kövezte meg. Nem kenyérrel kellett volna dobnunk - dohogott az alkonyos klán főklónja, Merverstajer Nuku, aki nem sokkal a mandátumszerzés után P. Mobilját P. Lemezre cserélte. A dohogás az alkony furmányos főkőjelöltjének, Apacsovics Dzsordzsevicsnek szólt, aki szerint az okker a sárga folttal is legyőzhető. Ezért nem láttunk el a pilláig sem! - ordította Nuku magából kikelve a röpkőgyűlésen, ahol be is tört a feje annak, aki igazat mondott: Apacsnak. Ezt elköveztük. Ezennel lemondok a kavicsomról, nyissatok bányát ott, ahol akartok. Visszavonulok Kőcsonttoronyba, oszt jó ciklust!

A városban hamar híre ment Apacs távozásának, így aztán az okkeres főklón, Stilist (ejtsd: sztájliszt) Botond (valamikor K-val írta a nevét) azonnal kősípjába fújt és veszett örömmel kürtölte várossá:  Itt az idő, meggyengült az alkony, miénk a hajnal! Most aztán átvisszük a törvénybárkát a túlpartra, mégha puskás emberek is esnek az égből!

Így alakult. A kőgyűlés éjjel kettőkor rendes munkába kezdett, ami vésnöki koreográfiával ment végbe: felvetés, mószerolás, átverés, leanyázás és megdobálás. Miután mindenkinek mindenje megemlegetésre került  ahogy a helyi NoLeaks tudósítója fogalmazott, Stilist két kőjegyzővel elővezette a farbát. Ez a város többet érdemel, több követ! Itt és most megszavaztatom, hogy az ezer ruppós adósságot kétezerre emeljük! Sivária csak így menekülhet előre: minél jobban adós,a kőgyűjtő annál jobban lesz maradós. Ezzel fellendül a kőforgalom, új bányákat nyithatunk, élénkül a gizdaságunk és ebből a bunkok is sokat nyernek majd. Az új jelszó tehát: gizda gazdagítja a bunkokat!

Frenetikus, mondhatni körforgalmas éljenzés tört ki Sivária félig ellopott, megyeldei  amfiteátrumában, aminek éppen  harangoztak.  Mert nem a villany, hanem a gondnok égett; aztán megrepedtek az álfalak, az eredetit meg siverén csoportok járgányokkal elfalatozták. De most mégis  szépnek tűnt a jövő, így aztán  a Megintalkonyosok lapítottak is rendesen a malomkövek alatt. Amikre jóval előtte az Okker Szimpatik (OK) klub vezetője rányomatta: Mindenki okker!

Aztán Nuku lassan lábra kapott. Elővette P. Lemezét, amelynek barázdáin hű csatlósával, Kőporhintő Konráddal billegve eljárta a Most sem tudtok megkövezni, vazze! című szírtakit (ezt meg korábban a-val írták, de egy rendeletmódosítás nyomán szírrá változott). Na, lett erre okker-vitorlabontás, csak úgy horgadtak a kőfejűek. Le a P.Lemezzel! Bazalt Nuku, csajka cseng!, meg  Egyszer volt Síváriában hajnal, azt is elloptátok!

De a Megintalkony sem hagyta magát: Milyen hajón utaztok? Gödörhajón? Mikor feszíti kőszél lenge projekthullámokon gellámotok? Ma?  Kőszívűnkre mondjuk és esküszünk, mi, akik balról szívjuk a gránitot, hogy semmi sem igaz vádjaitokból. Sivária kővirágokat termett a mi időnkben, kőeszünket illesse ezért köszönet!

Ekkor az okker-csapat elszabadult. Méretes fityiszt mutattak fel a kőporos páholynál, egy sánta terminátor az ovadi dombot cipelte be fedezéknek. Karcsú bürokraták siklottak a kőgyűlés pályáján, lobogtatott ebédjegyeik mély nyomokat hagytak az Éhes vagyok, nem fitness! szaparatista mozgalom tagjaiban. S hogy teljes legyen a kép, az égből esett alá az ott lakozó  örök megmondó Mizső, aki mint a Villám, úgy siklott a jogszabályok között. A kavalkádot színezte a helyi Lakáj Matyi kőlapkiadó is.  Fővésnöke minden egyes sor előtt két cenzúrát vert be a falba, majd végül a saját fejét. Nem írok, nem olvasok, én siváriai szellem vagyok! - hasított át mindenen az okfejtés, majd óriási durranás, egy okker-közeli kőmester a légbe lőtt: Kuss és rend!

Innentől számítódik az új sivária kőnyomatos, amely leírja: Kőfejű Jeromos idejének 201 évében végre béke leend az omlások között. A bedugult csatornák, paranoiás köztes elügyelők, a járhatatlan utak, omladozó kőparkolások és agybabólintott kőprolik városában megmozdult az Értelem.  Nem volt ezt könnyű kiheverni  emlékezik Trendi Alfréd, aki eltörölte a kőcímert és Fejet a homokba! néven új, környezetaggasztó mozgalmat indított. Híveim a keszegi hegyet mozgatták meg értem, de az rájuk omlott és betemette őket. A tanulság? Csupán kőhajításnyira - így  Frédi, a közeli médiakifőzdére mutatva.  

Olvass a sorok között! - állt ott a felirat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!