Súlyosbodó belvízhelyzet Vas megyében

Eddig a hó, most pedig a gyors olvadás következtében keletkezett belvíz okoz gondokat a megye számos részén. A tűzoltók és a vízügyi szakemberek is talpon vannak.

Nagy Ildikó

- Ha így megy, lassan áttérhetünk a rizstermesztésre - mondja Szájer István, a Pinkamenti Gazdák Szövetkezetének elnöke. Persze nem jókedvében viccelődik, hiszen van miért aggódnia. Egy hídon állunk Vasalja és Kemestaródfa között, alattunk a Moschendorfi árok, ami Ausztriából hozza a hirtelen elolvadt hóból lett latyakot. A máskor épp hogy vizes árok most színültig van vízzel, amiből az árok két oldalán lévő őszi árpa és a még mindig lábon álló kukorica is kapott bőven.

- Tengeri a tengerben  jegyzi meg  már inkább keserűen az elnök, aki úgy számolja, 20-25 millió forintnyi kukoricának mondhatnak búcsút.
 
- A gond az, hogy korábban sem tudtuk betakarítani a kukoricát, a szeptemberi esőzéskor ugyanis annyira felázott a talaj, hogy nem lehetett rámenni kombájnnal. Most meg akár el is felejthetjük az idei kukoricatermést - teszi hozzá. 

A Pinka, a Strém patak és a Rába környékén gazdálkodó szövetkezetnek 330 hektárnyi repcéje, 360 hektár búzája és 250 hektárnyi őszi árpája van, ezek egyharmada most víz alatt. A kárt  amit senki nem térít meg  egyelőre fel sem tudják becsülni. Ráadásul a termésre  is nagy szükség lett volna, hiszen hatszáz szarvasmarha takarmányozásáról kell gondoskodniuk.

- Pedig már az őszi árpa vetése is nagy kaland volt. Úgy vetettünk, ahogy talán csak a téeszek alakulásakor: műtrágyaszóróval tudtunk rámenni a földre. Örültünk is, amikor láttuk: kikelt a növény. Most meg tessék: víz alatt van  - mutat körbe Szájer István.

Indulunk  Kemestaródfa felé, bepillantunk az erdőbe, ahol a fák között vadkacsák úszkálnak, vígan, elvégre vízből jutott oda is. A Strém és a Pinka patakok közötti részen is van látnivaló, hiszen mindegyik vízszintje nagyon magas.
 
- Szeptember 26-án még ennél is durvább volt a helyzet, akkor a két patak összefolyt - idézi fel az őszi rémálmot az elnök. Majd halkan megjegyzi: ki tudja, mi jön még...

Horvátnádalján, a falu szélén egy markológép forgolódik a vízben: az egyik ott lakó férfi próbál utat vágni a belvíznek, ami már a kertekben van. A szélső házból jön ki Szekszárdi Andrásné, láthatóan aggódik, hiszen a házat egyszer már elöntötte a belvíz. A hátsó traktusban disznók vannak, azok sincsenek biztonságban. Talán most, hogy a markoló új utat tör a víznek.

Mondják, hogy ezen a részen a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítésekor munkaterület volt, a gépek alaposan kijárták a talajt, és ott gyűlik össze a víz. Az egyik ház tulajdonosa telefonál, a GYSEV-et hívja, azt ígérik: rendbe teszik a területet.

Szombathely felé autózva is számos belvizes területet látunk: Balogunyomnál egy kertészet fái állnak derékig a vízben.

A tűzoltóknak is akadt dolguk kedden, nem is kevés: családi házak pincéiből, udvarairól szivattyúzták a vizet. A celldömölki tűzoltókat Nemeskocsra, a szombathelyieket Balogunyomba, Jákra, a körmendieket pedig Magyarszecsődre, Pankaszra, Döbörhegyre, valamint  három körmendi házhoz riasztották. Egy balogunyomi családi házat annyira körbevett a belvíz, hogy oda homokzsákokat is vittek a tűzoltók.

Elsőfokú készültség a Rábán
 
A vízügyi igazgatóság szakemberei is talpon voltak tegnap. Körmendnél a kritikus pontnak számító Büdös-ároknál szivattyúztak. A Rábán Körmendnél kedden 14 órakor elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Őriszentpéteren a Zala patak magas vízszintje adott okot aggodalomra, a kisvárosba-  a biztonság kedvéért  - négyszáz homokzsákot vittek.
 
Petőmihályfán attól tartottak, hogy a Sárvíz patak kilép a medréből, és az árvíz veszélyezteti a házakat. A településre ezer homokzsákot vittek.
 
Csákánydoroszló és Felsőmarác között teljes, Csákánydoroszló és Ivánc között félpályás útzárt rendeltek el tegnap a belvíz miatt.

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Illés Zoltán: több mint 280 ezer hektár van víz alatt


Illés Zoltán: több mint 280 ezer hektár van víz alatt


Illés Zoltán: több mint 280 ezer hektár van víz alatt


Illés Zoltán: több mint 280 ezer hektár van víz alatt

Országszerte több mint 280 ezer hektárnyi földet árasztott el a belvíz, nagyobb része, 160 ezer hektár mezőgazdasági terület - közölte Illés Zoltán környezetügyért felelős  államtitkár kedden Budapesten.

A belvízi védekezés naponta 63 millió forintba kerül. Az év eleje óta a belvízvédelmi munkálatok 6,4 milliárd forintra rúgtak - mondta az államtitkár a sajtótájékoztatón.
   
Illés Zoltán közlése szerint a védekezés során naponta 28 millió köbméter vizet emelnek át a szivattyú állomások. A védekezésben 932 ember vesz részt. Az országban jelenleg tizenhárom olyan település van, ahol a belvíz miatt az önkormányzat döntése értelmében "élet- és vagyonvédelem szükségeltetik".
   
A leginkább érintett területen, a Kettős-Körös vidékén megnyitják a Dögös-Kákafoki víztározót, amely 2-3 millió köbméter víz befogadására alkalmas. 
   
Illés Zoltán elmondta, az előrejelzések szerint az évszakhoz képest az átlagosnál nagyobb csapadékmennyiségre kell számítani az elkövetkező időszakban, így a belvízzel borított területek nagysága várhatóan növekedni fog.
   
Az államtitkár beszélt arról, hogy a legmélyebben fekvő területeken biztosan fennmarad a belvízi probléma, ezért a művelési ágból való kivonás, vagy a más művelési ágba való átsorolás fontos feladat lenne. "Úgy, hogy a gazdák, a területek tulajdonosai megkapják a pénzüket még akkor is, ha azon a területen belvíz áll" - tette hozzá.
   
Illés Zoltán kitért arra is: az előző kormány idején "nagyon helytelen módon" az ár- és belvízi megelőzés, védekezés kérdésköre főként az önkormányzatok hatáskörébe került. A kormány célja, hogy az elkövetkező időszakban ne csak segítséget nyújtsanak az önkormányzatoknak, hanem bizonyos feladatok átkerüljenek "az állami felelősségvállalás körébe" - jelentette ki az államtitkár.
   
Közlése szerint az ár- és belvízi problémák megoldására rendelkezésre állnak források a költségvetésben, az illetékes tárca költségvetésében, és várhatóan lesz pénz e célra a termékdíjból befojt összegekből, valamint az európai uniós programokból.
   
A kormány döntött arról, hogy a költségvetésében 5 milliárd forint áll majd rendelkezésre a vízi társulások  ilyen jellegű vízkormányzási feladatainak elvégzésére - tette hozzá Illés Zoltán.

OLDALTÖRÉS: Kevés a szakember a rendkívüli belvíz elleni védekezéshez

Kevés a szakember a rendkívüli belvíz elleni védekezéshez

Kevés a szakember a rendkívüli belvíz elleni védekezéshez

Kevés a szakember a rendkívüli belvíz elleni védekezéshez

Rendkívüli belvíz kialakulására számít a vízügyi ágazat. A védekezéshez azonban kevés a szakember, már a nyugdíjas gépészeket is visszahívták, hogy a munkát segítsék - áll a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Már 280 ezer hektárt borít víz Magyarországon, és további nagy mennyiségű esőt jelez a meteorológia. Az előrejelzések szerint az 1999-2000-es nagy belvizet is meghaladó elöntés várható. Az eddig elöntött területekből 157 ezer hektár vetés, de sokkal több, a 400 ezer hektárt is meghaladja a mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület. A hazai folyók fővédvonalain jelenleg összesen 836 kilométeren van árvízvédelmi készültség - írja a közlemény.  (A múlt hét végén 224 ezer, hétfőn már 249 ezer hektárt öntött el a belvíz országosan.)
   
Az ország 12 vízügyi igazgatóságából 11-nek a területén kellett készültséget elrendelni, 65 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon első-, 42 szakaszon másod-, 11 szakaszon (a Zala, a Kis-Balaton, a Hortobágy-Berettyó és a Körösök mentén) harmadfokon folyik védekezés.
   
Naponta 28 millió köbméter belvizet emelnek át a befogadókba, ami majdnem egy Velencei-tó nagyságnyi vízmennyiséget jelent. Az igazgatóságok minden gépésze, 261 ember dolgozik a belvízvédekezésen, és a nyugdíjasoknak is munkába kellett állniuk. Nincs utánpótlás, a váltást nehéz megoldani, külső munkaerő bevonása vált szükségessé - hangsúlyozza a VKKI közleménye.
   
Az Országos Műszaki Irányító Törzs egyelőre nem kérte a rendkívüli készültség elrendelését, de a várható esők miatt ennek lehetősége továbbra is fennáll. A legnagyobb elöntések a Tiszántúlon vannak, a gyulai, a szegedi, a szolnoki, a debreceni és a nyíregyházi vízügyi igazgatóságok területén.
   
A csatornákban a vízszintek erőteljesen megemelkedtek. A kritikusabb helyeken, ahol a belvíz belterületeket veszélyeztet, a vízügyi igazgatóságok a belvizeket mezőgazdasági területekre kormányozzák.
   
A belterületek védelme érdekében a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szegedi és gyulai kirendeltsége növényzetirtást, iszaptalanítást végez az érintett csatornákon. A gyulai vízügyi igazgatóság a gondok enyhítésére tározó kijelölésére kért engedélyt a szaktárcától, ott mezőgazdasági területen hárommillió köbméter belvizet tudnának tárolni.

 Jelenleg 147 településen védekeznek a belvíz ellen, Báránd, Földes, Csökmő, Mezősas, Újiráz, Abony, Örményes, Csanádpalota, Csanytelek, Szarvas, Murony, Gyomaendrőd, Kétsoprony, Kamut, Békésszentandrás és Telekgerendás harmadfokú készültséggel.
   
A folyók tetőztek, kivéve a Tiszát, amely Tokaj alatt árad. A meteorológiai szolgálat ebbe a térségbe mintegy 35 milliméter esőt jelez előre a következő napokra. További áradás várható, de a vízszintek a készültségi szint alatt maradnak.
   
Elsőfokú árvízvédelmi készültség van 550 kilométeren a Bodrogon, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső szakaszán, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön és a Hármas-Körös felső szakaszán.
   
Másodfokú árvízvédelmi készültség van 286 kilométeren a Krasznán, a Sajó torkolati szakaszán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán.
    
A csapadékos idő hatására nőtt a bemosódás a vörösiszap által elöntött területről - mutat rá a közlemény. A Torna-patakon a pH-érték kissé megemelkedett, a kedd reggel 8 órakor mért érték Devecsernél 8,87 volt. A 24 órás mérés alapján hétfőn a víz pH-értéke a Torna-patakon 8,05 és 10,35 között változott. A Torna-patak vize Karakónál világosbarnás, zavaros volt.
   
A kolontári zagytározó üzemeltetője folyamatosan végzi a kárelhárítást, a savazási pontokon a sósavadagolást kénsavval tervezi helyettesíteni. A korábban megépített védművek állapotát a székesfehérvári vízügy szakemberei fokozottan figyelik. A Dunát továbbra sem éri nehézfémszennyezés, és a pH-értéke sem növekedett a megengedett határérték fölé - zárul a VKKI közleménye.

OLDALTÖRÉS: Egyre nagyobb gondot okoznak a csatornakiöntések a Balaton körül

 Egyre nagyobb gondot okoznak a csatornakiöntések a Balaton körül

 Egyre nagyobb gondot okoznak a csatornakiöntések a Balaton körül

 Egyre nagyobb gondot okoznak a csatornakiöntések a Balaton körül

Folyamatosan küzdenek a szakemberek a csatornakiöntésekkel a Balaton körül, ahol a tó növekvő vízmagassága, a belvíz és az olvadás miatt súlyosbodik a helyzet, de a Balatonba eddig nem jutott szennyvíz - mondta Krisztin Róbert, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) hibaelhárításokat irányító  fenntartási főmérnöke kedden az MTI-nek.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt több mint egy hete küzdenek a DRV szakemberei csatornakiöntésekkel; a leginkább veszélyeztetett települések helyzete az egy héttel korábbi állapotokhoz képest romlott - nyilatkozta a főmérnök. Magyarázata szerint a Balaton növekvő vízmagassága, a talaj- és a csatornák telítettsége miatt a felgyülemlő belvíz már képtelen elfolyni az alacsonyan fekvő területekről. A legtöbb problémát ez a tó déli partjának alacsonyan fekvő településein okozza.

Balatonmáriafürdő térségében a DRV a készenléti egységei mellett a körzethez tartozó teljes állományt mozgósította a hibaelhárítási munkákhoz. Különleges gépjárművekkel, szippantó autókkal és korszerű mélyszívókkal próbálják a csatornákból kiömlő vizet visszajuttatni a csatorna-rendszerbe. A szakemberek szerint a kritikus helyzet akár jövő tavaszig is eltarthat - mondta Krisztin Róbert.
   
A helyzetet súlyosbítja, hogy a kizárólag szennyvíz elvezetésére épített rendszerbe nagy mennyiségű csapadékvíz került az illegális csapadékelvezetések miatt. A napi, átlagosan 3500 köbméter szennyvíz helyett, így most naponta 15 ezer köbméternyi csapadékvízzel kevert szennyvizet kell feldolgoznia a kéthelyi szennyvíztisztítónak.
   
A rendszer e megnövekedett mennyiséget az esőzések utáni napokban nem bírta elvezetni, jelenleg ugyan képes arra, de kérdéses, hogy újabb csapadék, vagy a Balaton vízszintjének további emelkedése mekkora gondokat okozhat - mondta Krisztin Róbert. Közlése szerint az utcára és a telkekre kiömlött, csapadékvízzel kevert szennyvíznek a hígulás mértéke miatt környezetkárosító hatása nincs, a Balatonba szennyvíz nem jutott. Ennek ellenére a DRV szakemberei a szennyvíz elszivattyúzása, csatornába visszajuttatása vagy elszállítása után, igény esetén, készek fertőtleníteni az elöntött területet.
   
A szakember hangsúlyozta, a károk megelőzésére, illetve enyhítésére fontos lenne, hogy a lakosság felhagyjon az illegális csatorna-bekötésekkel, továbbá az önkormányzatoknak folyamatosan gondoskodniuk kellene a közterületen található csapadékvíz-elvezető rendszerek és árkok tisztításáról. Az őszi-téli időszakban ezek elvégzése különösen fontos a nagy mennyiségű lehulló falevél és a jelentős esőzések miatt.
   
Krisztin Róbert elmondta, hogy a DRV szakemberei nagy erőkkel kutatnak az illegális bekötések után,  úgynevezett ködfejlesztő berendezést és kamerás vizsgálatokat is "bevetnek" a vízműhöz tartozó szolgáltatási területen. A szabálytalankodóknak a DRV öt évre visszamenőleg számláz ki csatornadíjat a bevezetett csapadékmennyiség alapján. Idén eddig 27 lakossági és 2 közületi fogyasztónál találtak szabálytalanságot, akiknek mintegy 5,8 millió forint visszamenőleges csatornahasználati díjat kell kifizetniük a cégnek.

OLDALTÖRÉS: Egyre több ingatlan kerül veszélybe Tápiószecsőn


Egyre több ingatlan kerül veszélybe Tápiószecsőn


Egyre több ingatlan kerül veszélybe Tápiószecsőn


Egyre több ingatlan kerül veszélybe Tápiószecsőn

Mintegy 150-200 lakóházat veszélyeztet a belvíz a Pest megyei Tápiószecső alacsonyabban fekvő területein - közölte a település polgármestere hétfőn az MTI-vel.

Bata József (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a 6300 lakosú Tápiószecső több mint tíz éve küzd a belvízzel. Korábban csak a Sági úti lakótelep házai kerültek rendre veszélybe, de mostanra a település más részein is áll a víz az ingatlanok alagsorában. Most 150-200 ház - a lakóépületek körülbelül tíz százaléka - van közvetlen veszélyben - tette hozzá a polgármester.
   
Elmondása szerint az önkormányzat mindent megtesz a probléma orvoslására, de pénzhiány miatt a csapadékvíz-elvezetésnek még csak a terve készült el - egy korábban beadott 80 milliós pályázatuk elbírálása folyamatban van -, és a csatornázás is várat magára. A csatornahiány miatt útépítési pályázatot be sem adhatnak, az önkormányzat által rendbe szedetett földutak többsége a sok csapadék miatt újra és újra tönkremegy - mondta Bata József.
   
A belvíz egyik oka, hogy a tápiószecsői horgásztó vízszintjét állandóan magasan tartják a tulajdonosok. Az önkormányzatnak eddig nem sikerült megegyeznie velük, ezért vízjogi engedélyük felülvizsgálatát kezdeményezték a hatóságoknál - magyarázta a polgármester.
   
Az elöntött alagsorokból lapátolják, szivattyúzzák a vizet, miközben a polgármester minden lehetséges fórumon segítséget kér. A falu ingatlanjainak altalaja egyre láposabb, iszaposabb, és az elértéktelenedést meg kell állítani - közölte Bata József.

OLDALTÖRÉS: Az összes védelmi szakaszon készültség van Hajdú-Biharban


Az összes védelmi szakaszon készültség van Hajdú-Biharban


Az összes védelmi szakaszon készültség van Hajdú-Biharban


Az összes védelmi szakaszon készültség van Hajdú-Biharban

Mind a 12 belvízvédelmi szakaszon készültséget rendeltek el a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén, ahol egy nap alatt hatezer hektárral nőtt az elöntött területek nagysága - közölte Bara Sándor védelemvezető kedden az MTI-vel.

Ismertetése szerint a belvízzel elöntött területek nagysága így csaknem 34 ezer hektárra nőtt, aminek majdnem fele vetés és szántó. A védekezésben 128 ember vesz részt és 23 szivattyúteleppel 4,5 millió köbméter belvizet emeltek át tározókba egy nap alatt.
   
Bara Sándor tájékoztatása szerint elsőfokú készültség van érvényben a Berettyó-felsőn és a Kállón, másodfokú a Tisza alsó, középső és felső szakaszán, továbbá a Kadarcs-Karácsonyfoki, a Kösely-alsó és felső, a Hamvas-Sárréti, az Alsó-Nyírvíz-Kati-éri és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Továbbra is harmadfokú a készültség a Berettyó-alsón - tette hozzá.

Rekordhoz közelít a belvízzel elöntött területek nagysága Békésben

Egy nap alatt több mint tízezer hektárral, 54.400 hektárra emelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága Békés megyében, megközelítve az 1999-es rekordot, amikor 58.800 hektár állt víz alatt - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából haton továbbra is harmadfok, négyen pedig másodfok mellett védekeznek az elöntések ellen. A 24 szivattyútelep mellé több helyen mobil szivattyúkat is telepítettek, a Szarvas-békésszentandrási-holtágnál már 14 hordozható szivattyút is működtetnek. Az igazgatóság szivattyúi egy nap alatt 8,1 millió köbméter vizet emeltek át a folyókba és a csatornákba.
   
A térségben 28 önkormányzat rendelt el készültséget, a legmagasabb szinten hét településen védekeznek.

Nincs hova elfolynia a csapadéknak a Közép-Tisza vidékén

Nincs hova elfolynia a csapadéknak a Közép-Tisza vidékén, ezért nő a belvízzel borított terület nagysága - közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság PR-referense kedden az MTI-vel.

Nagy Réka elmondta: egyelőre nagyobb gondot okoz a belvíz, mint a folyók áradása a Közép-Tisza vidékén, a talaj ugyanis nem tud több vizet elnyelni.
   
Az igazgatóság működési területén a tíz belvízvédelmi szakaszból kilencben védekeznek, kettőnél harmadfokú, hatnál másodfokú, egynél pedig elsőfokú a készültség. Jelenleg több mint 40 ezer hektárt borít látható belvíz, ez pedig alig hatezerrel marad el az idei tavaszi csúcstól. 
   
Tekintettel arra, hogy térségben a héten további 15-20 milliméter csapadék várható, a vízgyűjtőkön pedig akár ennek a három-négyszerese is hullhat, a folyókon is újabb árhullám várható - tette hozzá.
   
A Zagyva jelentős részén és a Hármas-Körösön már elsőfokú, a Hortobágy-Berettyón pedig másodfokú az árvízvédelmi készültség. Szolnoknál az árhullám nagysága eléri az elsőfokú készültség szintjét.

OLDALTÖRÉS: Másodfokú készültséget rendeltek el Szentlőrinckátán

Másodfokú készültséget rendeltek el Szentlőrinckátán

Másodfokú készültséget rendeltek el Szentlőrinckátán

Másodfokú készültséget rendeltek el Szentlőrinckátán

Másodfokú ár- és belvízvédelmi készültséget rendeltek el Szentlőrinckátán kedden, miután megemelkedett a községen átfolyó patak, illetve a Zagyva vízszintje.

Horváth László (független) az MTI-nek elmondta: szinte már „megszokták”, hogy házaik alagsorában és pincéjében áll a talajvíz, ám a mostani áradás és a növekvő belvíz komolyabb károkat is okozhat.
   
Azért fokozott a veszély, mert a Szentlőrinckátát kettészelő Mérges-patak vizét a megtelt medrű Zagyva nem képes befogadni, ráadásul a patak és a folyó közötti mélyebb fekvésű területen sem fér el több víz – közölte a polgármester. 
Kedden megnyitották a zsilipet, hogy csökkentsék az "átmeneti tárolóban” felgyülemlett víz mennyiségét. Egyelőre csak a kertek alja ázik, de elképzelhető, hogy a zöldségtermesztésre használt fóliaházak, illetve a lakóházak is veszélybe kerülnek a kétezer lelkes településen.
   
„Ha két napot kapunk a természettől, akkor magunk is meg tudjuk oldani a vízelvezetést, ellenkező esetben a katasztrófavédelemhez fordulok technikai segítségért”- fogalmazott Horváth László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!