Tököli repülőgép-baleset: a rendőrség szerint a pilóta hibázhatott

Egyelőre nem találtak műszaki hibára utaló jelet a Tököl térségében szerdán lezuhant sportrepülőgép roncsait vizsgáló szakemberek - közölte a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) csütörtökön az MTI-vel. A rendőrség elsődleges megállapítása szerint a balesetben meghalt pilóta hibázhatott.

MTI

Szerda délután, pár perccel a tököli repülőtérről való felszállását követően eddig ismeretlen körülmények között lezuhant egy magyar lajstromban lévő Cessna F-152-es típusú, kétszemélyes repülőgép. A gépen csak a pilóta tartózkodott, aki a balesetben a helyszínen meghalt.
   
Bajkó Erika, a KBSZ szóvivője elmondta, hogy a szerdán megtartott helyszíni vizsgálat és a fellelt dokumentumok alapján a szervezet szakemberei megállapították: a pilóta rendelkezett szakszolgálati engedéllyel, s a kisgép felülvizsgálati bizonyítványa is érvényes volt. A roncs elsődleges vizsgálata során műszaki hibára utaló jelet nem találtak. A Cessna légcsavarjának sérülései és a helyszínen meghallgatott tanúk elmondása egyaránt azt támasztják alá, hogy a baleset bekövetkeztekor a repülőgép motorja járt - tette hozzá a szóvivő.
   
A kisgép a tököli repülőtérről szállt fel a Duna irányába, majd a kifutópálya végétől 1360 méterre ütközött a földnek a pálya tengelyétől 15 fokra balra - állapították meg a szakértők, akik szerint a baleset időpontjában a levegő ködfoltos volt, ami megnehezítette az úgynevezett látva repülés alapján történő tájékozódást.
   
Bajkó Erika közlése szerint a rendőrséggel párhuzamosan a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakértői is folytatják a baleset hátterének feltárását. Meghallgatják például az adott időpontban a reptéren szolgálatot teljesítő munkatársakat, hogy tájékozódjanak a Cessna indulásának körülményeiről. Az elkövetkezendő napokban a repülőgép műszereit is aprólékosan átvizsgálják - mondta a szóvivő.
   
Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta: a rendőrségi vizsgálat elsődleges adatai alapján valószínűleg a pilóta hibájából zuhant le a kisgép.
   
Mint kiderült, a felszállást követő 10 percen belül bekövetkezett a baleset. A repülőgépet egy 37 éves székesfehérvári férfi vezette, ám kilétéről kegyeleti okból többet nem hoznak nyilvánosságra - közölte a szóvivő, hangsúlyozva: tovább vizsgálódnak az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!