Vas Megyei Közgyűlés: a kötvény már teher, nem áldás

Az ezeréves Vas megye ünnepségei lefutottak, mára higgadtság és józanság szükségeltetik: ünnepre amúgy sincs sok ok, derült ki tegnap, a soros megyegyűlésen.

Kozma Gábor

Kovács Ferenc elnökölt, Marton Ferenc alelnökölt és néha kiintett Pajor András kormánypárti  frakcióvezetőnek, aztán Kun László főjegyzett, akadt is dolga elég. Mitagadás, vége a rutinszerű, már-már polgárian unalmas megyei közgyűléseknek: akárcsak az országban, a megyében is érzékelhetők a nagy változások, mozgások. Leginkább persze a pénzhiány érzékelhető. Ezt világosan  jelzik azok a levelek, amelyeket a megyei elnök küldött ki a napokban több önkormányzatnak, intézménynek. S amelyben sajnálattal  bejelenti: bár igény volna rá, forint az nincs, ne számítsanak a pályázatokon elnyert  összegekre (és aki már előre elköltötte?).

A költségvetési  koncepció tárgyalása volt a fő esemény. Ami nem is csoda: e hetekben a legtöbb  vasi  önkormányzatnál számolgatnak. Számoltak a megyei illetőségű szakértők is, álljon itt egy tőlük származó, nem túl derűs előrejelzés. Eszerint a tavalyról áthúzódó, tervezett 400 milliós hiány mellett idén 620 milliós támogatáscsökkentéssel számol, kell számolnia a megyei  költségvetésnek.

Az illetékbevételek a kalkulált 150 millión túl további 350 millióval csökkennek, vagyis apasztják az amúgy is szűkös büdzsét. Ez részben kezelhető, így az egyik szakértő, a klasszikus módokon: létszámcsökkentéssel, a kiadások  lefaragásával. A várható hiány így is 1 milliárd forint lesz. Az idei hiányt  finanszírozni tudják több forrásból (folyószámla hitel, kötvénypénz kölcsönvétele), de 2012-tól már nagyon kemény összegeket  kell(ene) visszafizetni a bankoknak.

A képviselők ennek tudatában  visszafogott követelésekkel álltak  elő, az MSZP frakció egyik tagja azt mondta: nem látják a jövőre befolyó pénzeket, így nem szavazzák  meg a költségvetést. Patyi Elemér képviselő (Szolidaritás) részletesen kifejtette  véleményét. Mint mondta, már korábban elkelt volna a meditáció a költségvetési koncepcióról. Szerinte az elmúlt időszak a megyevezetésének, beleértve a testületek tagjait is, az volt a legnagyobb hibája, hogy nem ismerte el tévedéseit.  - Ha ezt tette volna, akkor az előbbre lépés is könnyebben menne - fogalmazott.  A vitában számosan vettek részt.

SPÓROLÁS, FARAGÁS ÉS  LEÉPÍTÉSEK  

A matematika nem az érzelmek világa: kétszer kettő akkor is négy, ha azt sokan ötnek szeretnék látni. Nem csak az ország, de  a kisebb egységei, a megyék is eladósodtak. Azon  lehetne vitatkozni  a megyegyűlésen  ezt meg is tették hogy a korábban  még  ellenzéki vezetésű megyék szakmailag  miért  nem gondolták át jobban a hitelfelvételt, a pénzügyi konstrukciókat.  Mára viszont a spórolással, a leépítésekkel és a  költségek drasztikus lefaragásával kell szembesülniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!