Vasvári Béri Balogh: ki lesz a fenntartó?

A vasvári önkormányzat azt szeretné, hogy továbbra is a megye lássa el a Béri Balogh Ádám Gimnázium, Posta-és Bankforgalmi Szakközépiskola működtetési-fenntartási feladatait.

Kozma Gábor

Mint ismert, az iskolák működtetése elemi kötelesség, a terhek viszont jórészt az önkormányzatokra hárulnak. Eddig segített a megye, de ott is anyagi gondok vannak. Leglább is ez derült  ki az elmúlt hét két városi közgyűlésén, jelesül a körmendin és a vasvárin.

Az utóbbi helyen már jóideje színvonalasan működik a Béri Balogh Ádám Gimnázium, Posta-és Bankforgalmi Szakközépiskola. A fenntartói és működtetési feladatokat először 1995-ben adta át az önkormányzat a Vas megyei Önkormányzatnak, 1998-as határidővel. Aztán ciklusonként meghosszabbították a kontraktust.
 
- A város anyagi helyzete sem akkor, sem most nem engedte meg, hogy álljuk az iskola számláját - mondta el Kovács Tilda polgármester. - A helyzet nem javult, a büdzsé hiányos. Mivel a szakközépiskolai és a gimnáziumi ellátás nem kötelező feladatunk, javasoltuk a megállapodás megújítását a következő négy évre is. Ugyanakkor fontos nekünk ez az intézmény, így támogatjuk, figyelünk rá. Tudjuk, hogy az átadással a felelősséget is átruháztuk, de ez nem jelenti azt, hogy ne törődnénk az intézmény rangjának megőrzésével.

Körmenden a Kölcsey Ferenc Gimnázium kapcsán mondta el a közgyűlésen Bebes István polgármester, hogy "Ne menjünk be olyan utcába, amelyben nincs világítás."  Így célzott a jelenlegi helyzet megváltoztatásának veszélyeire. Ugyanis felmerült, hogy lássa el az összes fenntartói-működtetési feladatot a megye, csakhogy ott komoly pénzügyi nehézségekkel kell számolni a jövőben. A város most részt vesz a működtetésben, jelentős pénzt áldoz az oktatásra a megyével együtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!