Vörösiszap-katasztrófa: milliók az olvasóktól, segítség az újrakezdéshez

Tízmillió forint adományt adtak át a Pannon Lapok Társasága vezetői csütörtökön az iszapkárosultaknak az újrakezdéshez, továbbá bemutatták a PLT katasztrófáról készített reprezentatív kiadványát is, Az eltűnt világ című fotóalbumot.

Vas Népe

Délután sajtótájékoztatón mutatta be Tálosi Péter marketingvezető Az eltűnt világ című képes könyvet. Elmondta: a katasztrófa során 470 tudósítás és több száz fotó készült, utóbbiak publikálására azonban a lapokban kevésbé nyílt lehetőség. Ezért döntött úgy a lapcsoport, hogy fotóalbummal dokumentálja a rendkívüli eseményt.

A reprezentatív kiadványból az első példányokat a két leginkább érintett település elöljárói, Toldi Tamás és Tili Károly vehették át, valamint a sajtótájékoztatón megjelent médiumok képviselői. A polgármesterek elmondták: a vörösiszappal való küzdelemben meg is feledkeztek arról, hogy a világon egyedülálló eseményt megörökítsék - köszönetet mondtak azért, hogy a PLT lapjai ezt megtették.

Barták Péter, a Napló főszerkesztője köszönetet mondott a katasztrófa dokumentálásában részt vett újságíróknak, fotósoknak és azoknak a szervezeteknek, akik segítették munkájukat.   

Kovács Erika, a megyei önkormányzat elnöki kabinetjének sajtószóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy az újságírók nélkül a világ nem fordított volna ekkora figyelmet a katasztrófára.

Gyerák András, a Pannon Lapok Társasága ügyvezetője Benkő Istvánné devecseri iszapkárosultnak adta át a lapcsoport fél millió forintos adományát. Rajta kívül a két településen még kilencen  kaptak ötszázezer forintot az újrakezdéshez.

Négymillió forintot ajánlottak fel olvasóink a négy megyéből

A délutáni adományozási ünnepségen Czeidli József önkormányzati képviselő köszöntötte a vendégeket, köztük Ékes József országgyűlési képviselőt, Polgárdy Imért, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnökét, Tóth Tibor tűzoltó alezredest, Miskolczi Tibor tűzoltó ezredest, Anda György rendőr alezredest.

Kőrösi Csaba, háromszoros Petőfi díjas, Latinovits-díjas színművész, a Veszprém Megyei Prima Primissima díj birtokosának szavalatát követően Borteleki Gábor Cseh Tamás dalokat énekelt. Gyerák András, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy egy szent próba, ami történt a azok számára, akik átélték és akik próbáltak segíteni.

- Sok-sok ember adománya van az összegyűlt tízmillió forintban, ők mindannyian segíteni akartak - mondta az ügyvezető. Győrffy István, a lapcsoport főszerkesztője szintén köszöntötte a drámai napokat megélt lakosokat. 

- A négy megye lapjaiban a devecseri, kolontári emberek tragédiáját próbáltuk hitelesen közvetíteni. Segélyrovatunkban megírtuk, hogy ki milyen adományt ajánlott fel, de a kéréseket is közvetítettük. Az is fontos, hogy az országos médiával szemben mi itt maradunk, a megyei lap az újrakezdéshez, helyreállításhoz is megad minden információt - mondta Győrffy István.

Barták Péter, a Napló főszerkesztője arról is szólt, hogy devecseri lévén kettős érintettsége van, ami a katasztrófát illeti. Szülei ma is a városban élnek, első pillanatól fogva tudta, hogy fokozottan oda kell figyelni a kárt szenvedett településekre.

- Cégünk három kolontári és nyolc devecseri családnak nyújt anyagi támogatást, valamint a kolontári iskolát egymilió és a devecseri zeneiskolát hárommillió forinttal segítjük a mielőbbi korszerűsítések érdekében - mondta Barták Péter és főszerkesztő társaival, Halmágyi Miklóssal a Vas Népe főszerkesztőjével, Virrasztó Zsolttal, a Zalai Hírlap főszerkesztőjével, Elekes Andrással a Fejér megyei és Dunaújvárosi Hírlap főszerkesztőjével együtt adta át az adományokat.

A kolontári Juhász Zoltán családja egymillió forintot kapott, a településen kárt szenvedett Magyar Jánosné és Szijártó Attiláné családja ötszázezer forintot vehetett át jelképesen. Ugyanekkora összeget kapott a devecseri Benkő István, Csehi József, Horváth Károlyné, Kiss Attila, Markos László, Móricz József, Németh Istvánné és Törő Károlyné is. A két település polgármesterei szintén átvették az adományokat jelképező emléklapokat.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere köszönetét fejezte ki a segítségért. Mint mondta, a sok információt olvasva jött rá, hogy a lapcsoport helytállt az első naptól kezdve, dokumentumaikban megosztottak az olvasókkal minden információt.

Tili Károly, Kolontár polgármestere szintén megköszönte az önkormányzat és a károsultak nevében az adományokat, a gyújtést, amelynek során sok kis öszegből jelentős támogatás gyűlt össze. Az ünnepség a Pannon Várszínház művészei, Kékesi Gábor, Kiss Barbara és Nagy Barbara műsorával folytatódott, majd a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar játszott végezetül.   


Tili Károly
Kolontár polgármestere

A tizenhat alsó tagozatos kolontári gyerek most Ajkára jár, mivel az iskolaépületet fel kell újítanunk. A vörösiszap szerencsére csak a küszöbig ért, de a lábazatot szennyezte. Ezekben a napokban a tantermeket festik, aztán a fűtés korszerűsítése és az eszközök cseréje következik. Az iskolaépület tetőterében van a könyvtárunk, ott is hasonló felújításokat hajtunk végre.

Ehhez használjuk fel a Pannon Lapok Társaságától kapott egymillió forintot is. Az adományozott családok nevében is köszönetet szeretnék mondani a PLT olvasóinak, akik nem feledkeztek el rólunk, nem hagytak magunkra bennünket a bajban. A bajban derül ki, mire számíthat az ember a honfitársaitól, és a magyarok határon innen s túl példaértékű összefogásról tettek tanúbizonyságot. Köszönet mindenkinek, bármennyi pénzt is adott, hiszen a sok kicsiből gyűlik össze a sok adomány.

Az Eltűnt világ a PLT ügyfélszolgálati irodáiban szerezhető be, vagy megrendelhető a négy megyei lap bármelyikében. Akik itt rendelik meg, 25 százalékos kedvezményt kapnak. Hűségkártyával rendelkező olvasóink 35 százalékos kedvezménnyel vehetik meg a kiadványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!