Akár szén-monoxid mérgezést is kaphatott volna a házaspár!

Nem mindennapi módon várták az új évet Domokosék Szombathelyen. Kéményeiket valószínűleg évekig nem tisztították, ám egy szakember végül segítséget nyújtott a házaspárnak.

Prófusz Péter

Domokos Sándor takaros szombathelyi lakásában néhol még látható nyomai vannak a pár nappal korábbi kéménytisztításnak. A munkálatokat a legrosszabb időpontban, szilveszter közeledtével kellett elvégezni.

- Karácsonykor észleltük, hogy nem működnek a konvektorok, ráadásul az első szoba gázkonvektora ráadásul robbant is egyet - mondja Domokos Sándor. - Először arra gondoltunk, hogy gázszerelőt kell hívnunk. A szolgáltató több munkatársát is felhívtam, ám ketten csupán hitegettek, pedig napokig vártunk rájuk. Végül találtunk egy szakembert, aki eljött, de azonnal megállapította, hogy a konvektorok megfelelően üzemelnek, a kémény viszont teljesen eltömődött.

A szerelő azt tanácsolta a házaspárnak, hívjanak kéményseprőt. Azon a napon éppen Nagy Attila kéményseprőmester volt ügyeletben.


- Csak dicsérni tudjuk a kéményseprőt, bárcsak korábban is ő jött volna hozzánk - folytatja a ház ura. - Több mint tíz vödör kormot, és vakolatot szedtünk ki a kéményekből. Az egészben az a szörnyű, hogy a korábbi kéményseprők mind azt állították, nincs gond a kéményekkel - tárja szét  karjait Domokos Sándor.

A házaspár problémáját a kémények kibélelése oldaná meg, hiszen ezzel megakadályoznák a vakolat folyamatos málását.

- A lakásban valószínűleg évek óta ki sem nyitották a kéményajtót - feleli érdeklődésünkre Nagy Attila kéményseprő. - A gáz égésterméke kondenzvizet tartalmaz, ami folyamatosan marja a kémény belső vakolatát. Ennek eredményeként a kémény alsó részében összegyűlt a vakolat. Az eset komoly bajhoz - akár szén-monoxid mérgezéshez  is vezethetett volna. Sokan, ha kéményseprőt látnak, az jut eszükbe, hogy fizetni kell. Valójában a kéményseprők az emberek biztonságáért felelnek, ezért  azt  tanácsolom mindenkinek, hogy engedjék be a kollégákat.

Nagy Attila elmondja, hogy a kéményseprők minden alkalommal értesítőt hagynak azoknál a házaknál, ahova nem tudtak bemenni. Az értesítő tartalmazza azt a dátumot is, amikor  újra kimennek az adott lakáshoz. A kéményseprő kiemeli: a gázüzemű kéménnyel rendelkező lakásokhoz évente egyszer, a többiekhez  kétszer mennek ki.


Jegyzet
A ház ura miközben részletesen elmondta véleményét a mai szakemberek munkavégzéséről, csak dicsérően szólt a segítségükre siető kéményseprőről, aki nem csupán a munkáját végezte precízen, hanem még az előre megbeszélt időponthoz is tartotta magát. Nagy szó ez a mai világban, és minél több ehhez hasonló pozitív történetre lenne szükség, hogy az emberek a régi hagyományra gondolva  csak a gombjukat, és  ne a fejüket fogják egy-egy kéményseprő láttán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!