Balla Irma-gyilkosság: megkezdődött a másodfokú tárgyalás

Igazságügyi orvos szakértők meghallgatásával folytatódott a Balla Irma-gyilkosság másodfokú tárgyalása kedden a Debreceni Ítélőtáblán.

MTI

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. Az ügyészség a gyilkossággal az áldozat fiát, S. Sándort vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság S. Sándort különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt 12 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

A táblabíróság Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa a keddi tárgyalási napról - néhány percig tartó tárgyalás után, annak ellenére, hogy a vádlott hozzájárult, hogy róla hang- és képfelvételek készüljenek - kiküldte a fotósokat és az operatőröket, akik legközelebb csak a perbeszédek során forgathatnak a tárgyalóteremben.

Ezt követően a táblabíróság megkezdte öt orvos szakértő meghallgatását arról, milyen behatással, eszközökkel keletkezhettek az áldozat arc- és nyaki sérülései, illetve származhattak-e különböző eszközöktől a sérülések.

Délután szerológus (DNS-szakértő), vegyész szakértő és híradástechnikai szakértő meghallgatásával folytatódott a tárgyalás. A háromtagú táblabíróság rendkívül alaposan, minden részletre kiterjedően kérdezte ki a szakértőket, s nem egyszer rámutatott a szakvélemények ellentmondásaira is.

Magyar György ügyvéd szerint az igazságügyi orvos szakértő igazolta, hogy lehetett az elkövetés eszköze az a pajszer, amelyet korábban éppen a védelem kezdeményezésére foglaltak le, s utólag lehet vizsgálni, DNS-mintákat azonosítani, amit a védelem indítványozni fog.

A tárgyalást követően az ügyvéd az MTI-nek elmondta: a szakvéleményekből az is kiderült, hogy ilyen kivégzésszerű gyilkosságnál annyi vér folyik, ami az elkövető ruházatát, testét is szennyezi, itt pedig ez nem volt fellelhető.

Az is kiderült, hogy a ruházatból származó elemi szálak keveredése - amire a vád épült - utólag modellezhető, amit szintén indítványozni fog a védelem - tette hozzá.

Magyar György megjegyezte: a mobiltelefon cellainformációi, az úgynevezett fellépési adatok 2007-ben, a bűncselekmény elkövetésekor még lekérhetőek lettek volna, amelyek igazolhatnák, hogy S. Sándor a gyilkosság idején nem tartózkodott Debrecenben. A nyomozás hiányosságai azonban nem értékelhetőek a vádlott terhére - fűzte hozzá az ügyvéd.

A Balla Irma-gyilkosság tárgyalása csütörtökön tanúk, köztük a nyomozásban részt vett rendőrök meghallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!