Emléktáblát avattak Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő tiszteletére

Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő tiszteletére avattak emléktáblát szombaton a bérbaltavári szülőházán. Az ünnepségen részt vett a költő özvegye, Szabó Márta asszony és több családtag is.

Merklin Tímea

A bérbaltavári rendezvény egy három helyszínes program egyik eleme volt. A vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ, Bérbaltavár és Nagytilaj önkormányzata, valamint a Vasvári Színi Egylet fogott össze, hogy méltó módon emlékezzenek szülőföldjén a szókimondó költőre, aki a „félelelemmentesség” példája lett. Vasváron a IV. vers- és prózamondó találkozót rendezték meg a tiszteletére.

Bérbaltaváron felavatták, megszentelték és megkoszorúzták emléktábláját, amelyen ez a négy sora áll: „mert ameddig egy harang szól / és a tájban áll kőkereszt / Isten addig ott araszol / ladikodban s veled evez.”

Mészáros László, Bérbaltavár polgármestere köszöntője után avató beszédet mondott V. Németh Zsolt, a rendezvény fővédnöke, a vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki szintén Nagy Gáspár „földije”. Majd Süle Márton plébános szentelte meg az emléktáblát. A szombati rendezvény záróprogramja a nagytilaji temetőben volt, a költő nyughelyénél. A főhajtáshoz Kövér József, Nagytilaj polgármestere fűzött emlékező gondolatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!