EU-elnökség: Magyarországot és Brüsszelt is ekézi az Observer szemleírója

A Magyarországon tapasztalható gyűlölködésről és az EU hallgatásáról közöl elemzést a The Observer, a legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Nick Cohen, a lap szemleírója szerint mindenki egyetértett abban, hogy nem kell felhajtást csinálni, amikor Orbán Viktor a hétvégén átvette az EU-elnöki tisztséget. Az EU technokratái megengedik, hogy Orbán "eljátssza a nagyfiút" a nemzetközi porondon, ha a magyar kormányfő megengedi, hogy a színfalak mögött Brüsszel irányítsa Európát. Brüsszel ennek fejében biztosította a Fideszt, hogy nem fogja túlságosan közelről szemlélni, hogy Orbán Viktor miként irányítja Magyarországot - írta a The Observer szemleírója a "Ki száll szembe a gyűlölettel Magyarországon?" címet viselő cikkben.
   
Cohen szerint mindkét fél fenntartja azt a látszatot, hogy Magyarország tisztességes demokrácia, és nem ejtenek szót arról "a ronda kis államról", amely Európa határain belül fejlődik ki. Európa vezetőinek hallgatása jól szolgálja a Fidesz érdekeit. "A korrupt és inkompetens magyar baloldal felett aratott földcsuszamlásszerű győzelem óta (a Fidesz) Magyarországot - nos, azt nem mondom, hogy fasiszta, vagy akár újfasiszta  országgá alakítaná, de vegyük észre, hogy az Orbán patriótái által a Duna mentén épített 'új társadalomból' ódon, visszataszító bűz árad" - írja a szerző.
   
Ez kiérződik a Fidesz propagandájából is. A lap szerint a kormány első intézkedéseként elrendelte a középületekben nyilatkozatának közzétételét; ez arról tájékoztatja az állampolgárokat, hogy a magyar nemzet 2010 tavaszán ismét erőt gyűjtött, és sikeres forradalmat hajtott végre a szavazófülkékben. Mindenki örüljön, mert a Fidesz "a munkára, az otthonra, a családra, az egészségre és a rendre alapozott, ragyogó új holnap felé vezeti Magyarországot" - olvasható az újságban.
   
A The Observer megírja, hogy karácsony előtt a Jobbik, amelynek a lap szerint a zsidókkal és a romákkal szembeni hozzáállása valódi újfasiszta jelleget ad, Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának leváltásáért tüntetett. A demonstráción azt kiabálták, hogy a színházigazgató "buzi, perverz és zsidó", és ezért alkalmatlan tisztségére.
   
Furcsamód azonban azt nem tudták meghatározni, hogy pontosan mi is Alföldi bűne. Igaz, hozzájárult, hogy a magyar nacionalisták hagyományos mumusának számító Románia nagykövetsége kibéreljen egy termet a színházban, de aztán enyhítette állítólagos kihágását azzal, hogy a tiltakozások hatására törölte a teremfoglalást.
   
A Jobbikkal számolni kell azóta, hogy a választásokon a szavazatok 17 százalékát kapta, és a Fidesz kész figyelembe venni a párt követeléseit.
   
Cohen szerint ugyanakkor az is igaz, hogy nem mindegyik európai vezető tesz lakatot a szájára. Mások mellett Angela Merkel német kancellár kormánya eleget tett demokratikus kötelezettségének, és tiltakozott. Nincs értelme azonban úgy tenni, mintha nem az lenne az EU elsődleges vágya, hogy fenntartsa a látszatot, és kerülje a ronda konfrontációkat - írja a The Observer szemleírója.
   
A publicista idéz egy magas rangú EU-tisztviselőt, aki nemrégiben a The Economist című brit folyóiratnak kijelentette: a Fideszt a változásra adott egyértelmű felhatalmazással választották meg. A szerző ehhez hozzáteszi: "ha a változáshoz hozzátartozik az alapvető jogok elleni támadás, akkor az nem Brüsszel gondja."   

Nick Cohen azt írta: magyarországi kapcsolatai nem elsősorban jobboldali diktatúrára gondolnak, amikor az ország jövőjét taglalják, hanem Aljakszandr Lukasenka posztkommunista Fehéroszországára, amelyet még mindig elönt a szocializmus nyelvezete, és amely a névleg balos Hugo Chávez venezuelai elnök szövetségese.
   
A balos Fehéroroszország ugyanolyan vehemensen támadja a sajtószabadságot, mint a jobboldali Magyarország és a Chávez vezette Venezuela - olvasható a lapban.
   
A 2011-es év kezdetén Magyarország baljós példája azt mutatja, hogy az EU a könnyű kibújási lehetőségeket részesíti előnyben, és nem a fegyelmezett álláspontokat. Ez nem ígér jó évet - írta a The Observer szemleírója.

OLDALTÖRÉS: Le Matin: tekintélyelvű Magyarország elnököl hat hónapig az EU-ban

Le Matin: tekintélyelvű Magyarország elnököl hat hónapig az EU-ban

Le Matin: tekintélyelvű Magyarország elnököl hat hónapig az EU-ban

Le Matin: tekintélyelvű Magyarország elnököl hat hónapig az EU-ban

Magyarország uniós elnökségéről közölt írást a Le Matin című svájci lap internetes oldalán. Január elsején Magyarország hat hónapra átvette az Európai Unió (EU) elnökségét. Ugyanezen a napon lépett életbe a magyar parlament által decemberben elfogadott médiatörvény, "újabb aggodalommal bővítve azokat, amelyeket már eddig is kiváltott ez az európai osztályban hátul ülő rossz tanuló" - olvasható a honlapon a hétvégén megjelent cikkben.
   
Orbán Viktornak és a Fidesznek az április választásokon aratott győzelme óta a tekintélyelvűség szele lengi be az országot - folytatja a lap. Az 1998 és 2002 közötti miniszterelnöksége után a hatalomra visszakerült, karizmatikus Orbán Viktornak immár teljes cselekvési szabadsága van. Pártja ellenőrzi a parlament kétharmadát. A szocialisták padlón vannak, súlyos vereséget szenvedtek a választásokon. Orbán így tetszése szerint folytathat konzervatív és nacionalista politikát, ami az EU-t aggasztja.
   
A Le Matin utal arra, hogy Brüsszel már májusban reagált, amikor az Orbán-kormány megszavaztatta a kettős állampolgárságról szóló törvényt. A Magyarországot területének kétharmadától megfosztó trianoni szerződéstől gyötört Orbán a lap szerint meghátrálásra kényszerült, ám az EU gyorsan talált újabb okokat a riadalomra: az országban működő külföldi cégek pénzügyi megzsarolását, a magánnyugdíjszámlákon tartott, 11 milliárd eurónyi összegek erőszakos államosítását...
   
Merre tart Magyarország? - teszi fel a kérdést a svájci újság. A kérdésre úgy felel, hogy "csúszik lefelé a szabadsággyilkosság lejtőjén az új médiatörvénnyel, amely Orbán Viktorhoz közel állók által teljes mértékben ellenőrzött felügyelő hatóságot hoz létre. E törvény, Európában példa nélküli inkvizíciós rendszert kényszerítve az újságírásra, egyebek közt igen súlyos bírságok kirovását irányozza elő a +politikailag nem kiegyensúlyozott+ sajtóorgánumokra."
   
A Le Matin felidézi Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter kérdését, hogy "egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére". Osztja az aggodalmat Christa Markwalder berni országos tanácsos is, aki szerint "a szabadság az EU alapértékeinek a része, s azokat meg kell védeni", emlékeztetve az Ausztria elleni szankciókra 2000-ben, amikor Jörg Haider idegengyűlölő pártja bekerült a kormányba. De a probléma szerinte már nem ugyanazon a szinten vetődik fel, tekintve, hogy a forgó elnökségnek már nem akkora a jelentősége a lisszaboni szerződés óta, amely megteremtette az Európai Tanács elnöki tisztségét.
   
A budapesti születésű André Reszler történész, a Genfi Egyetem címzetes professzora árnyalja azt a képet, hogy az ország egy "caudillo" hatalmába került volna. "Orbán Viktor viselkedésében semmi sem utal arra, hogy szélsőséges lenne. Konzervatív liberális ő, akinek a személyisége kevésbé tekintélyelvű, mint a stílusa. A magyarok, akik katasztrofális gazdasági helyzetben vannak, azt várják tőle, hogy rendkívüli dolgokat vigyen végbe. És ő az eddigiekkel szakító gesztusokkal válaszol e várakozásra."
   
Jacques Pilet, a L,Hebdo című hetilap - szenvedélyes Európa-párti - vezércikkírója már kevésbé elnéző Orbánnal szemben: "Újra divatba hozott olyan nagyon mérgező témákat, mint Nagy-Magyarország. Az EU-nak most diszkréten, de határozottan erőt kell mutatnia. Vannak hozzá eszközei. Például felfüggesztheti a pénzügyi támogatások folyósítását, mint azt Bulgáriával tette."
   
Messze vagyunk már azonban az Ausztriával való bánásmódtól - fejezi be cikkét a svájci lap -: tizenegy évvel később, amikor a kemény jobboldal duzzad az erőtől egész Európában, nem a mennydörgő demokrácialeckék idejét éljük. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!