Ezt várják a vállalkozók az Új Széchenyi Tervtől

Mit várnak a vasiak az Új Széchenyi Tervtől? Mindenekelőtt lehetőséget, rugalmasságot és a korábbinál kevesebb adminisztrációt.

Nagy Ildikó

A kormány a talpraállás, a megújulás és a felemelkedés fejlesztéspolitikai programjaként harangozta be az Új Széchenyi Tervet, amellyel - hét kitörési pont mentén - az ország versenyképességének javítását és tíz év alatt egymillió új munkahely létrehozását tűzte ki célul.

De vajon hogy látják a potenciális pályázók? Tényleg könnyű lesz talpra állni?

Dr. Németh István, a Büki Gyógyfürdő  Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Pannon Termál Klaszter elnöke bizakodó. Azt mondja, az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország című egészségipari programja újra helyzetbe hozhatja a különleges szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokat. Ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy a legtöbb nyugat-dunántúli gyógyfürdő jelentős fejlesztéseket hajtott végre - vagy éppen most hajt végre - így a    pályázatokhoz szükséges önerő tekintetében nem állnak majd túl fényesen. Dr. Németh István azt mondja, ők főleg a kutatás-fejlesztés területén látják a lehetőséget. És mivel a büki gyógyfürdő a Nyugat-magyarországi Egyetem oktató intézménye, legelébb velük ötletelnek majd, hogy kitalálják, mire pályázhatnak. Ami pedig a klasztert illeti, az elnök örömmel nyugtázta, hogy az Új Széchenyi Tervben a már működő klaszterek is pályázhatnak: komplex projektekhez, a menedzsmenthez kapcsolódó tevékenységekhez és eszközbeszerzéshez is igényelhetnek támogatást. A klaszterek támogatása már csak azért is üdvözlendő, mert a termálfürdők már jó ideje felismerték, hogy nem egymás versenytársai: a konkurenciát a határ túloldalán kell keresni.
 
- A támogatásra leginkább rászoruló magyar mikrovállalkozásokat is helyzetbe hozhatják az Új Széchenyi Terv pályázatai - véli Babos Csaba, a szombathelyi Vállalkozói Központ ügyvezetője. 
 
- Újdonság például, hogy egy ötmillió forintos projekt esetén az 500 ezer forintos saját erő mellé 2 millió 250 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a sikeresen pályázó mikrovállalkozások, és ugyanekkora összeghez juthatnak hozzá mikrohitel formájában. Ugyanakkor tény az is, hogy céljaik megvalósításához továbbra sem kapnak előleget - jegyzi meg az ügyvezető. 

Új Széchenyi Tervről címszavakban
 
Az Új Széchenyi Terv hét programból áll: az egészségipar, a zöldgazdaság és a közlekedés fejlesztése mellett az otthonteremtést, a vállalkozások fejlesztését, a tudományt és az innovációt, valamint a foglalkoztatást is támogatják.

A terv az egyablakos vállalkozásfejlesztési ügynökség létrehozásáról is említést tesz: ez akár a magyar mikro- és kisvállalkozásokat eddig is felkaroló vállalkozói központok hálózatára is épülhetne.

Érdemi szerepet szán a gazdasági kamaráknak, amelyek főleg a kereskedelemfejlesztés területén segíthetnék a magyar vállalkozásokat.

A kormány a vállalkozói (ön)kép javulását is várja az új tervtől. Az egészségturizmus fejlesztése is kiemelt célként szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!