Fő a biztonság! Tíz éve nem történt munkabaleset az Opel-gyárban

Az Opel szentgotthárdi gyárában immár tíz éve, 13 millió munkaóra elteltével nem nem történt munkanapkieséssel járó baleset. Ne feledjük: termelő egységről van szó!

Kiss Tamás

Mindenkit hazavárnak! A General Motors Powertrain - Magyarország Kft. és a kollektíva is komolyan veszi ezt a (hosszú évekkel ezelőtt tett) kijelentést, s ennek nyomán a szentgotthárdi motor-, és sebességváltó gyár szerdai tíz éves jubileumot ünnepelhetett. Ennyi ideje már, hogy a vállalatnál nem történt munkanapkieséssel járó baleset!

Mindez persze nem a véletlen műve, hiszen, mint arról az elmúlt években többször is beszámoltunk, a vállalatnál tudatosan figyelnek e területre. És itt érdemes egy kis kitérőt tennünk. Annál is inkább, mert a dolgozók biztonsága mellett a balesetmentes munkavégzésnek egy másik vetülete is van. Nevezetesen az, hogy a multinacionális cégeknél bevett gyakorlat, hogy egy-egy új gyártási projekt elnyeréséért úgymond megversenyeztetik a leányvállalatokat.

A döntéshozók ilyenkor nézik a versenyképességet, a gyártás minőségét, s nem utolsósorban a leányvállalatok megbízhatóságát, hogy az alkalmazottak miként is állnak a munkához, akarnak, tudnak-e pontosan, az előírt szabályokat betartva dolgozni. Nos, innentől nem kérdéses, hogy a kitűnő munkabiztonság is számított, amikor az anyacég nemrégiben egy új termelés idetelepítéséről döntött!

Visszatérve a fősodorhoz: az egész  General Motorsnál kiemelt hangsúlyt kap a munkavédelem, sőt, mint azt érdeklődésünkre Légrádi Edit, a szentgotthárdi gyár szóvivője nyomatékosította: a gyárakban minden másnál fontosabb, azaz prioritást élvez, hogy biztosítsák a balesetmentes működés feltételeit. Ennek a stratégiai célkitűzésnek megfelelően az elmúlt évek során folyamatosan fejlesztették a munka- és egészségvédelem területére vonatkozó folyamatokat és szabályokat. E stratégia jegyében vannak jelen a szentgotthárdi vállalat üzleti tervében olyan célok, melyek a munkahelyi biztonság javítását szolgálják. A feladatok megoldása érdekében hozták létre például azokat a szakmai csoportokat, bizottságokat, amelyek tevékenysége elősegíti és támogatja a biztonságos munkakörülmények, az ideális hármas (ember-gép-környezet) kölcsönhatás megteremtését és fenntartását.

Légrádi Edit elárulta: a vállalat vezetése a legfontosabbnak a szemléletformálást érzi, nevezetesen, hogy minden dolgozó maga ismerje fel, s törekedjen a balesetveszélyes helyzetek azonosítására és megszüntetésére. A jelek szerint az Opel szentgotthárdi gyárában ez megvalósult.

MINDNEKI MEGTETTE A MAGÁÉT

Egy termelő egységnél tíz évi balesetmentes munkavégzés nem lehet egy kisebb csoport teljesítménye. Ez a vállalat összes, több mint 600 dolgozójának a közös sikere. Az eredmény értékét amúgy mindennél jobban jelzik azok az elismerések, amelyeket a szentgotthárdi gyár az elmúlt években kapott, s nem csupán az anyavállalattól, hanem annak dolgozói érdekképviseletétől, és a magyar szakmai szervezetektől is - közölte lapunkkal Légrádi Edit.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!