Javítják a kátyúkat a vasi utakon

A fagyási és az olvadási ciklusok gyakori váltakozása okozza egyebek között a kátyúk megjelenését az utakon. Ezeket a hibákat szárazabb, enyhébb idő eseten télen is javítják. A közútkezelők folyamatosan tudnak dolgozni az úthibák kijavításán az enyhe időjárásnak köszönhetően.

Greiner-Csapó Júlia

Az elmúlt téli időszak rendkívül csapadékos és igen változékony időjárása kedvezett a kátyúképződésnek, illetve a burkolatok állapotromlásának. Ilyen időjárás esetén az úthibák a fagyási és az olvadási ciklusok gyakori váltakozásának köszönhetően az elöregedett burkolatú közúthálózaton még gyakrabban jelentkeznek. 

- Különösen a nagy nehézgépjármű forgalom és a sok csapadék együttes hatása okoz sok kátyút - mondta Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei üzemeltetési és fenntartási osztályának vezetője. - A téli napokon a meleg hőmérséklet miatt a csapadék beszivárog a burkolat repedéseibe, majd éjszakánként ott megfagy. Ez rendkívüli mértékben meg tudja bontani az útburkolatot. Amennyiben az időjárás engedi, enyhébb hőmérséklet és szárazabb idő esetén ezeket a hibákat még a télen is javítjuk - magyarázta az osztályvezető.

A közútkezelők a nyári időjárási körülmények között  jóval tartósabb javítást eredményező meleg aszfalttal tudnak dolgozni, mivel aszfaltkeverő telepek is működnek  mint  télen, amikor csak a speciálisan erre kifejlesztett hideg aszfaltkeveréket tudják felhasználni.  

- A munkákat ütemezetten, az időjárás függvényében végzik a közútkezelők, mindig elsőbbséget élveznek a balesetveszélyt jelentő hibák - mondta Horváth László. A tartósan kedvezőtlen időjárás esetén az is előfordulhat, hogy egy-egy kátyú ugyanazon a télen többször is előjöhet az elöregedett  úthálózaton, úgy azt újra és újra javítani kell. Különösen igaz ez azokon az utakon, amelyeken nagy a  tehergépjármű forgalom, mert a nagy súly, és az általuk gerjesztett rezgések nyomán a kialakuló repedések mindig  újabb támadási felületet adnak a víznek és a fagynak.

- Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé ezeket a javításokat, akkor a megfelelő KRESZ táblákkal kell felhívnunk a figyelmet egy-egy kátyúra, vagy hosszabb  útszakaszra, addig, amíg a javítást el nem tudjuk végezni. Itt figyelemfelhívó és sebességkorlátozó táblákat helyezünk el - tájékoztatott Horváth László.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!