Ki vigyáz a falura? - Nincsenek már településőrök

Ez év elejétől már nem igényelhető támogatás a központi költségvetésből a településőr-programra, ilyen pályázatot nem ír ki az illetékes szaktárca. Emiatt januártól sok településőr veszítette el az állását. A szerencsésebbeket tovább foglalkoztatják az önkormányzatok, ha sikerül más forrásból előteremteni a munkabérüket.

Simon Erzsébet

A településőri szolgálatot még 2009-ben a Draskovics Tibor vezette Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium hozta létre; a pályázatra azok a települések jelentkezhettek, amelyek a romló közbiztonság miatt szükségét érezték, hogy a lakók közül valaki  nap mint nap az utcákat járja éber tekintettel.

Megyénkben is jónéhány település jelentkezett a szaktárca felhívására, s állított munkába községenként egy vagy két embert. A központi költségvetésből támogatott program azonban tavaly december 31-ével megszűnt. A falvakat vigyázó szemek becsukódtak, a legtöbb önkormányzat saját forrásból nem tudja fedezni a településőr(ök) munkabérét.

- A kistelepülésekre csak rendkívüli esemény - bűncselekmény, baleset, szabálysértés- miatt  jut el a rendőr járőr  mondja Fodor Sándor, Apátistvánfalva polgárőr egyesületének elnöke.  - Tavalyelőtt polgármesterként én írtam meg  a pályázatot a településőr alkalmazására. Úgy láttam, ily módon mi magunk is növelhetjük a bűnmegelőzési tevékenység hatékonyságát, hiszen a rendőrség nem képes mindenhová körzeti megbízottat állítani. Tény, hogy a településőr alkalmazása idején csökkent a bűncselekmények, a szabálysértések száma a községben. Mégis probléma volt a szolgálattal, mégpedig a bizonytalanság. Nem tudtuk pontosan megmondani a településőrnek, hogy meddig tudjuk alkalmazni, azt sem tudtuk, a következő évben lesz-e erre a feladatra támogatás. Ezért  a településőr csak átmenetinek tekintette a foglalkoztatását, és amint biztosabbnak tűnő munkahelyet talált, máris odament. Háromszor írtam ki pályázatot annak érdekében, hogy legyen településőrünk, de nem volt jelentkező.        Most mi, a polgárőrök igyekszünk óvni a közbiztonságot.

Káldon két településőr dolgozott egy évig. A jelenlétüket a lakosság igényelte, sokat segítettek a bűnmegelőzésben  - hangsúlyozza Pallósi Csabáné körjegyző. Előfordult, hogy tetten érték a bűnelkövetőt. A faluban nem túl jó a közbiztonság, gyakori az illegális szemételhelyezés, a rongálás. Január 15-ike után azonban már nem járőröznek. Az önkormányzatnak nincs pénze arra, hogy állja a munkabérüket.

A répcelaki képviselő-testület tavaly év elején két településőrrel kötött határozott idejű munkaszerződést, amely megszűnt az elmúlt év végén. A településőrök által végzett feladatok közterület-felügyelő hiányában így ellátatlanok maradnának a városban, ám az önkormányzati testület úgy ítélte meg, hogy elengedhetetlen a közterületek rendjének folyamatos figyelemmel kísérése - tájékoztatott dr. Németh Kálmán polgármester.

- Úgy határoztunk, hogy a továbbiakban megbízásos jogviszony keretében foglalkoztat a város egy településőrt. Ezért határozatlan időre szerződést kötöttünk egy répcelaki lakossal a településőri teendők ellátására.

Rumban kellő anyagi forrás híján ezt nem tudják megtenni. Pedig Németh László polgármester szerint is jó ötlet volt a szolgálat létrehozása.

- Visszatartotta a potenciális bűnelkövetőket az, hogy a faluban rendszeresen föltűntek a településőrök. Észlelték a gyanús személyeket, kiszűrték azokat, akik  illegálisan igyekeztek megszabadulni a szemetüktől. Csupán egy besurranás történt, amikor még dolgoztak. Sokat gondolkodtunk, hogy mi legyen a továbbiakban, de nincs pénzünk önálló településőrre. Hogy mégse maradjon utánuk nagy űr, az önkormányzat  alkalmazásában álló, kommunális tevékenységgel megbízott dolgozók kapták feladatul, hogy ügyeljenek a  közbiztonságra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!