Kiadáscsökkentés: 3 év alatt 600 milliárdot spórolna az állam

A magyar államháztartás februárban bejelenteni tervezett szerkezeti átalakítása révén 600 és 660 milliárd forint közötti megtakarítás érhető el 2011 és 2013 között - mondta el Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára egy szerdai bécsi konferencián.

MTI

Az intézkedések legkevesebb kétharmada a kiadási oldalt érinti majd - mondta Nátrán Roland. Az idén 200-260 milliárd forint nagyságú hatást céloznak a kormányzati intézkedések, 2012-ben és 2013-ban pedig összesen nagyjából 400 milliárd forint a cél - közölte az MTI, a Dow Jones amerikai gazdasági hírügynökségre hivatkozva.

"Az a legfontosabb üzenet, hogy nagyszabású, állandó intézkedésekre készülünk, amelyek főként a büdzsé kiadási oldalán alapulnak" - idézte a DowJones Nátrán Rolandot. A helyettes államtitkár hozzátette: a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításából származó forrásokat nem vették figyelembe a tervezett intézkedésekből fakadó hatások kiszámításánál. Nátrán Roland szerint egy úgynevezett zöld adó lehetősége is felmerült, erről azonban még nincsen kormányzati döntés.

Korábban Matolcsy György 800 milliárd forintban jelölte meg a februárra tervezett strukturális reformok révén elérhető kiadáscsökkentést. Az akkori bejelentés szerint a program még az idén elindul és 2012 végére valósul meg teljes egészében.

Orbán Viktor miniszterelnök a Bildnek ezzel párhuzamosan arról nyilatkozott, hogy Magyarország még az idén jelentős összeget visszafizet az IMF-nek, s 2012 végére a GDP arányos államadósságunk akár 67 százalékra csökkenhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!