Közös költség hátralék miatt vitték a szekrénysort, a tévét

Szekrénysort és televíziót is foglalt már le végrehajtó a közös költség hátralék miatt, és gépjárművet is vontak már ki emiatt a forgalomból. Módosították a társasházi törvényt. Immár három havi közös költség tartozás esetén is jelzálogjogot jegyezhetnek be a nem fizetők lakására.

Nagy Ildikó

A közelmúltban több pontban is módosították a társasházi törvényt. A változások között szerepel például, hogy a települési önkormányzat városképi vagy kereskedelmi szempontok alapján - az épített környezet alakításáról és és védelméről szóló törvénnyel összhangban - rendeletben meghatározhatja a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatának, hasznosításának, illetve ezek megváltoztatásának módját, feltételeit. Vannak, akik ezt az önkormányzatok általi tulajdonjog-korlátozást alkotmányellenesnek, de legalábbis aggályosnak tartják.

A korábbi rendelkezés szerint azoknak a társasházi közösségeknek, amelyeknek az éves pénzforgalma meghaladta a tízmillió forintot, a számvizsgáló bizottság feladatellátásának segítésére gazdasági ellenőrzést segítő személyt is meg kellett bízniuk. A törvénymódosítás után ez már csak az évi húszmillió forintos pénzforgalmat meghaladó társasházi közösségek esetében lesz kötelező, továbbra is megmarad azonban az ötven albetét feletti ötven lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségből álló  társasház esetében a kötelezően alkalmazandó gazdasági ellenőrzést segítő személy.

Újdonság továbbá, hogy a társasház közgyűlése immár három havi közös költség-hátralék esetén is elrendelheti a nem fizető lakó lakásának jelzálogjoggal történő megterhelését. A törvény eddig a hat hónapot meghaladó közös költség-hátralék esetén adott erre lehetőséget.

- Nem publikus az adat, de meglepődne, ha elárulnám, hogy mennyi közös költség-hátralékot halmoztak fel a kezelésünk alatt álló társasházak lakói - mondja dr. Beliznay Pálné,  a több mint 1500 lakást magában foglaló ötven társasház ügyeit kezelő Bem Lakásszövetkezet elnöke.

Hozzáteszi: már eddig is több hátralékos esetében kérték a jelzálogjog bejegyzését. Az elnök szerint a szigorítás indokolt, ám abban ő sem biztos, hogy ezzel együtt nő majd a közös költség fizetési hajlandóság. A jelzálog bejegyeztetése ráadásul mind a hátralékosnak, mind az adott társasháznak további kiadást jelent, mivel a társasház előlegezi meg a földhivatali eljárás költségeit.
   
- A jelzálogjog bejegyeztetése ugyan egy biztosíték, de ahhoz, hogy a hátralékos tulajdonos hamarabb teljesítse a fizetési kötelezettségét, a fizetési meghagyás véleményem szerint hatékonyabb - mondja dr. Beliznay Pálné. Hozzáteszi: a társasházak szervezeti és működési szabályzatai tartalmazzák, hogy a közös képviselő hány havi hátralék esetén kezdeményezheti a fizetési meghagyást. És az adósok többsége ekkor már fizet, egy összegben vagy részletben, ugyanis ez utóbbira is van lehetőség. 

Csak érdekességként: a Bem Lakásszövetkezetnél eddig egy koloniál szekrénysor és egy televízió esett a végrehajtás áldozatául, továbbá egy autót is kivontak a forgalomból a felhalmozott közös költség-hátralék miatt.
 
- A legpontosabban fizető lakók a nyugdíjasok - jegyzi meg a lakásszövetkezet elnöke. - A legtöbb hátralékot pedig azok a - többnyire új építésű társasházi lakásokban élő - lakók halmozzák fel, akik otthonuk megvásárlását, sőt, nem ritkán annak teljes berendezését is hitelből finanszírozták. A közös költség nagy részét a víz- és csatornadíj, illetve a szemétszállítási díj teszi ki, így értelemszerűen a hátralékok nagy része is ezekből a tételekből áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!