Kulcs: leszakadt a partfal, kitelepítették a lakókat

Leszakadt a partfal keddre virradó éjszaka Kulcsnál; a Deák Ferenc és Hullám utca mintegy 400 méteres szakaszát lezárták, a veszélybe került 53 ingatlanból 36 embert kitelepítettek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A bajt valamivel éjfél előtt észlelték az ott lakók - mondta Kiss Csaba, a Fejér megyei község független polgármestere. A területen életvitelszerűen lakók elmondása szerint előbb "megmozdult az út", majd elkezdtek dőlni a villanyoszlopok, és pattogtak a vezetékek. A partfal a Dunához viszonyítva 100-120 méternyi magasságban szakadt le.

 A rendőrség és a polgárőrség körbekerítette az üdülőingatlanokkal, többségében állandó ott tartózkodásra használt házakkal beépített két utca három házsorát, s még éjszaka megkezdték az ott lakók kitelepítését. Egy  részük rokonoknál talált átmeneti menedéket, másokat a hajóállomás üdülőjében helyezett el az önkormányzat. A megkezdődött szakértői vizsgálat eredményétől függ, hogy visszatérhetnek-e az otthonaikba - mondta a polgármester.

A partfal megcsúszásának veszélyére már korábban felhívták a figyelmet szakértők. A megerősítésre pályázaton akart pénzt szerezni az önkormányzat, az egyik utca partfalszakaszának megerősítéséhez szükséges 450 millió forint  elnyerésére tavaly benyújtott pályázat azonban eredménytelen volt - közölte Kiss Csaba. A Duna-parti település saját büdzséből nem tudja elvégeztetni a szükséges munkákat, az éves költségvetése ugyanis mintegy 370 millió forint - tette hozzá a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!