Marcal: kezdik a folyó kotrását, ötvenezer köbméter szennyezett földet szállítanak el

Nehéz évet zárt a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság: tavaly 280 napjuk telt védekezéssel. Az idén sem pihenhetnek: már kotorják a Marcal medrét.

Nagy Ildikó

Nehéz évet tudhatnak maguk mögött a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei: tavaly 280 napot töltöttek védekezéssel. Az év elején a belvíz, majd az észak-magyarországi árvíz, később a zalai belvíz, utána pedig a megyét is érintő, kisebb árhullámok miatt kellett talpon lennünk, októbertől pedig a vörösiszap katasztrófa utáni védekezés volt a fő feladatunk  - mondta el kérdésünkre Nádor István igazgató, aki szerdán már az idei fő feladatra koncentrálva a Marcal folyónál járt.

- Bobánál megkezdtük a vörösiszap katasztrófa következtében keletkezett károk elhárítását. A folyó nagyvizi medrében próbakotrást végeztünk - tette hozzá Nádor István. Az elkövetkezendő időszakban a folyó Boba és Szergény közötti, mintegy 20 kilométeres szakaszán  - értelemszerűen a folyó mindkét oldalán - fogják kikotorni a  nagyvizi medret. A vörösiszappal szennyezett földet a Kolontár, illetve Ajka környékén kijelölt lerakóhelyre szállítják.

Nádor István megjegyezte: becsléseik szerint a Marcal menti részekről 50 ezer köbméternyi vörösiszappal szennyezett földet kell elszállítani. (Hogy érzékeltessük a mennyiséget: egy nagyteherautónak kétezer alkalommal kellene fordulnia, hogy elszállítsa a szennyezett földet.)

Az igazgató hangsúlyozta továbbá, hogy amint kijelölik a lerakóhelyet, a szállításhoz megkérik  a szükséges útvonalengedélyeket. Az igazgató úgy kalkulál, hogy a húszkilkométeres szakaszon fél év alatt végeznek a kotrással. Ehhez persze az égiek segítsége is kell, hiszen a felázott, vizes talajon nem tudnak dolgozni a munkagépek. A kotrás befejezése után is lesz még feladat bőven, hiszen a az ökológiai rehabilitáció  füvesítés, honos növények telepítése   is elengedhetetlen.

És akkor még mindig ott marad a folyó konkrét medre: azt ugyanis egyelőre csak sejteni lehet, hogy a szennyeződés és a gipszezés után mi maradt a meder alján. Az egy újabb feladat, amelynek a legkényesebb eleme a technológia megválasztása lesz. A klasszikus  iszapot ugyanis  nem egyszerű szállítani tette hozzá az igazgató.

Védekezés a Marcalon

Az ajkai timföldgyár kolontári zagytározójának gátja október 4-én szakadt át. A vörösiszappal szennyezett víz a Torna patakba folyt, az pedig a Marcalba vitte a szennyeződést.

A Marcal folyó vasi szakaszán már aznap megkezdték a védekezést. A vízügyi szakemberek gipszet és folyékony műtrágyát szórtak a folyóba, hogy csökkentsék annak pH-értékét.

 Kemeneshőgyésznél és Nemeskocsnál keresztgátat építettek a vízügyi szakemberek.

 A Marcal folyó vasi szakasza menti védekezés október elejétől mostanáig 300 millió forintba került, a most megkezdett kárelhárítási munkák tovább növelik ezt az összeget.

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!