Napfogyatkozás 2011: a Hold eltakarja a Nap háromnegyedét

Csillagászati szempontból érdekesen kezdődik 2011, mivel január 4-én délelőtt jelentős mértékű részleges napfogyatkozás figyelhető meg hazánkból derült idő esetén, számol be a jelenségről a Magyar Csillagászati Egyesület

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A megfigyelés helyétől függően - 76-78%-os részleges napfogyatkozás látható, olvasható a szervezet hírportálján.

Hazánkból legutóbb 2008. augusztus 1-jén láthattunk részleges napfogyatkozást, így fokozott várakozás előzi meg ezt az eseményt. Hasonlóan jelentős mértékű részleges napfogyatkozás 2003. május 31-én hajnalban volt látható Magyarországról. Budapestről nézve a január 4-i fogyatkozás 8:04:35-kor kezdődik, a fogyatkozás közepén, 9:27:26-kor a fogyatkozás nagysága 0,78, azaz a napkorong több mint háromnegyede takarásban lesz, ami a napfény észrevehető csökkenésében is megnyilvánul. A Nap ekkor is csak 13 fok magasan a horizont felett. A fogyatkozás vége 10:57:26-kor lesz.


A jelenséget ne nézzük folyamatosan, csak néhány másodpercig, amit 5-10 percenként megismételhetünk. A jelenség lefolyása lassú, elegendő, ha ilyen időközönként pillantunk a Napra. Ha nincs ilyen szemüvegünk, akkor 12-13-as fokozatú hegesztőüveggel figyeljük az eseményt   még több információ a csillagászati hírportálon olvasható.

Teljes napfogyatkozást utoljára 2009-ben jegyezhettünk fel. Ekkor a közép-európai idő szerint 2 óra 30 perckor kezdődött napfogyatkozás az amerikai űrhajózási hivatal, 250 kilométeres folyosóban volt látható a 15 ezer kilométer hosszan, így a világ két legnépesebb országában, Indiában és Kínában.

Hosszú sorok kígyóztak az indiai ősi szent város, Varanaszi útjain, hogy az emberek megmártózzanak a Gangesz vizében. Férfiak, nők és gyermekek hindu himnuszokat énekelve gázoltak át a folyón és imádkoztak a felhős égbolton felkelő naphoz.

A természeti jelenséget Bangladesben, Nepálban, Butánban, Mianmarban és a kínai Jangce menti nagyvárosokban, majd a Csendes-óceán térségében lehetett látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!