Oktatási intézményeket fosztogattak az ikrek

Elfogták a tavaly október óta húzódó betöréssorozat feltételezett elkövetőit. A tettesek elsősorban számítástechnikai cikkeket loptak helyi oktatási-nevelési szombathelyi intézményekből.

Prófusz Péter

Dr. Horváth András rendőralezredes, a Szombathelyi Rendőrkapitányság helyettes vezetője a keddi sajtótájékozatatón elmondta: 2010 októberében kezdődött az a betöréssorozat, melynek első helyszíne a Joskar-Ola lakótelep volt. A feltételezett tettesek ezt követően a Derkovits Gyula lakótelepen folytatták a betöréseket: egy hét alatt rabolták ki a Bem József utcai óvodát, a szintén ebben az utcában található bölcsődét, majd az egyik közeli általános iskolát is. A rendőralezredes kiemelte: a betörések gyakorisága miatt folyamatos nyomozóportyát rendeltek el.

Ennek eredményeként egy másik iskolánál betörés közben megzavarták az elkövetőket, akik a helyszínről - három kerékpárjukat hátrahagyva - gyalogosan tudtak elmenekülni a rendőrök elől. A helyszínen végzett további adatgyűjtés révén azonban beazonosították a bűncselekmények elkövetőit. A rendőralezredes elmondta: egyértelmű, hogy a betörők nem értettek a számítástechnikai cikkekhez, hiszen egyszerű eszközökkel próbáltak elvinni minden mozdítható értéket. A betörések célja minden esetben a gyors pénzszerzés volt: egy laptopot például tízezer forintért adtak el. 

Ezzel párhuzamosan a Szova Zrt. is feljelentést tett, mivel a kezelésében lévő ház lakói kábítószerrel való visszaélést követtek el. A házkutatás révén kiderült, hogy a marihuánát használó személyek egyben a közintézmények kirablói. A házkutatás során megtalálták az ellopott számítástechnikai eszközöket, kerékpárokat. Az elkövetőket - más bűntársakkal együtt - Söptei úti hétvégi házak, egy családi ház, valamint egy vendéglátóipari egység kirablásával is gyanúsítják.

A bűncselekmények elkövetéséért három testvér - egy 24 éves ikerpár, valamint 19 éves öccsük  - a felelős. Egyikük ellen kábítószerrel való visszaélés miatt indult nyomozás, míg  az  összesen 23 betörés elkövetésével gyanúsított  testvérpár tagjai büntetett előéletűek, ők péntek óta előzetes letartóztatásban vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!