Pénteken temetik Tóth Tibor főhadnagyot: in memoriam Csupati (nekrológ)

Január 6-án elhunyt Tóth Tibor, Csupati, a legendás rendőr, a híres nyomozókutya, Kántor gazdája. A főhadnagyot január 14-én temetik, a rá emlékező sorokat a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság juttatta el szerkesztőségünkbe.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

TÓTH TIBOR ny. r. főhadnagy „Csupati”
(Nagycsákány, 1929.08.07. – Szombathely, 2011.01.06.)


Tóth Tibor ny. r. főhadnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnüldözési Osztály Bűnügyi Technikai Alosztály egykori nyomozó-kutyavezetője, az országosan csak „Csupatiként” ismert legendás rendőr 2011. január 6-án otthonában elhunyt.

Belügyi szolgálatát 1950. november 15-én kezdte Budapesten az alapfokú rendőri tanfolyamon. Ezt követően, 1951 márciusától a XI. kerületi Rendőrkapitányságon szolgált járőrként. 1951 áprilisában áthelyezték a Budapesti Kutyatelep Parancsnoksághoz idomítónak. 1951. október 14-én kérelmére került Szombathelyre, ahol vasúti őrszemként teljesített szolgálatot. Állatszeretete és hozzáértése miatt nyomozókutya-vezető tanfolyamra vezényelték, amit 1953. május 10-én végzett el, és Budapestről akkor hozta magával Kántor nevű kutyáját.

Kántorral egészen 1964 évig dolgozott együtt. Több alkalommal nyert nyomozókutya-versenyt. Egy-egy bűncselekmény észlelésekor mindent megtett, hogy az elkövető felderítése eredményes legyen. Folyamatosan tanította kutyáját, számos nehéz nyomozásban, emberölésben, betöréses lopásban is tudott eredményt felmutatni, segítve ezzel kollégái munkáját.

Kántor jó szimata és kiváló munkája legendássá vált, amit az 1970-ben megjelent regényben megörökítettek, majd 1976 évben meg is filmesítettek.

Az irányítására bízott nyomozókutyáikkal 1964 után is szép eredményeket ért el a nyomkövetési bűnügyi munkában, valamint a nyomozókutya versenyeken.

1971. évben részt vett a Dunakeszi nyomozókutya-kiképző iskola felkérésére egy új módszerű szagkiválasztási, szagkonzerválási munka kikísérletezésében.

1975. november 30-án rokkantsági nyugállományba helyezték.

Munkáját mindig nagy szeretettel, odaadással végezte. A beosztásával járó feladatok végrehajtásában nem ismert fáradtságot. Nagy figyelmet fordított a fiatalabb kollégái képzésére, szakmai tapasztalatát megosztotta velük, folyamatosan sarkallta őket a jobb teljesítmény elérésére.

Jó munkája és elért eredményei elismeréséül 5 alkalommal kitüntetésben, 12 esetben pénzjutalomban részesült a 25 éves szolgálati viszonya alatt.

Tóth Tibor ny. r. főhadnagy Urat az Országos Rendőrfőkapitány a „Rendőrség halottjává” minősítette.

Búcsúztatása egyházi szertartással – katonai tiszteletadás mellett – 2011. január 14-én 11.00 órakor lesz a szombathelyi Jáki úti temetőben.
 
„Emlékét örökre megőrizzük!”

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság és a Rendőrség
teljes személyi állománya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!