Pereskedés: Esterházyak kontra burgenlandi tartomány

A kismartoni Esterházy kastély karbantartása kapcsán vita robbant ki az Esterházy Privátalapítvány, valamint a burgenlandi tartomány között.

Erős D. Zoltán

A kismarton Esterházy-kastély történetében gyökeres változást hozott az 1945. év. Az épület ezt megelőzően több  mint 300 évig szolgált a hercegi család  rezidenciájául. A II. világháborút követő évtizedben azonban előbb a burgenlandi tartományi kormány hivatala, majd később a tartományi bíróság székelt az épületben. 

1969-től  a  burgenlandi tartományi kormány a történelmi épület fontosabb részeit  vette bérbe. A legutóbbi években már leginkább ünnepségek, kitüntetések  átadásának a  helyszíne volt Burgenland  legjelentősebb kulturális  műemléke.

Az épületegyüttest, a hozzátartozó  területtel  2010. január 1-jén vette át az Esterházy Magánalapítvány. A kastély egy gyors rekonstrukció után tavaly  Burgenland  kulturális központjává és kiemelt rendezvényhelyszínévé nőtte ki magát,  ahol gazdag program- és rendezvénykínálatból válogathattak a világ különböző részeiből érkezett  látogatók. 

Az Esterhazy Privátalapítvány és Burgenland tartomány között azonban már korábban sem volt felhőtlen a kapcsolat. Lehet, hogy most a bíróság tesz pontot  egy vitás ügy végére.  Az alapítvány keresetet nyújtott be a bíróságon az Esterházy kastéllyal  kapcsolatos karbantartási kötelezettség okán. 

Az előzmények  2009 elejére vezethetők vissza. Ekkor egy kiállítás megszervezése során szerződésszegéssel vádolta meg az Esterházy Magánalapítvány a burgenlandi tartományt. Ettől kezdve a tartomány már nem is rendezett további programokat a kastély falai között.

2010 január 1.-óta az Esterhazy Privátalapítvány igazgatja a kastély teljes egészét. Most, egy évvel később a karbantartási szerződés megszegésével vádolja az alapítvány a tartományt.  A bírósági keresetben a  követelésük meghaladja a tízmillió eurót. 

Az első tárgyalásra március elején kerülhet sor.  A hírek szerint azonban a tartomány vezetése bízik abban, hogy  sikerül peren kívül megegyezni az Esterházy Magánalapítvány vezetőivel.

Ezzel párhuzamosan folyamatban van a kastéllyal szemben lévő, ugyancsak az alapítvány által működtetett Henrici étterem felújítása, amelynek munkálataival  várhatóan a tavaszra végeznek  majd a kivitelezők. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!