Új Széchenyi Terv: a programban szerepel a 8-as főút négysávosítása

Az új turisztikai szolgáltatások bevezetését szolgáló régiós pályázatok március elején, a szintén sokak által várt telephelyfejlesztési kiírások április közepén jelennek meg.

Kiss Tamás

Az Új Széchenyi Terv országjárásának hatodik konzultációs állomásán, a szombathelyi Tó vendéglőben telt ház, többszáz vállalkozó  fogadta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vezető munkatársait.

Mint a rendezvény elején elmondott rövid köszöntőjében dr. Puskás Tivadar  szombathelyi polgármester kifejtette: a munka becsületének felértékelődését szolgáló új fejlesztési program iránt megnyilvánuló fokozott érdeklődés mindenképpen azt jelzi, hogy a gazdaság szereplői bíznak a jövőben, s az előrelépés érdekében tenni is hajlandóak.
S, hogy milyen irányokban lesz érdemes elindulniuk?

Erről először Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke beszélt, aki kiemelte: a tervezett gazdasági növekedést és a foglalkoztatási szint emelkedését a termelő és a technológiai szektor kiemelt támogatásával kívánja segíteni az EU-s forrásokra építő Új Széchenyi Terv.

A program különböző  kitörési pontok - például az  egészségipar és a zöldgazdaság - mentén gondolja növelni a GDP-t és a foglalkoztatást. Petykó Zoltán arra is kitért, hogy az idei évre rendelkezésre álló 1100 milliárdos keretből az első körben meghirdetett  vállalkozás- és közlekedésfejlesztési, valamint a foglalkoztatás területét érintő központi konstrukciókra  január 17-e óta lehet már pályázni, legközelebb pedig március 1-jén jelennek meg pályázatok, méghozzá  széles szortimentben, egyebek mellett a vállalkozás-, a zöldgazdaság- és közlekedésfejlesztés, valamint a foglalkoztatás, az egészségipar és tudomány-innováció területén.

Petykó Zoltán a korábbi  4500 milliárd forint értékben elbírált  pályázatokkal kapcsolatban is szolgált egy jó hírrel, mint elmondta, felgyorsítják a támogatások kifizetését.

Az Új Széchenyi Terv érdekességeire a későbbiekben természetesen részletesen is visszatérünk. Itt és most is érdemes azonban megemlíteni, hogy a programban szerepel a 8-as főút, illetve a 86-os Győr-Csorna-Szeleste szakaszának négysávosítása.

A helyi dolgoknál maradva: a rendezvényen Benedek Zsolt, a Regionális Operatív Program főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy Nyugat-Dunántúlra vonatkozóan március elején (600 millió forint értékben) a klaszterek fejlesztésére, 2,5 milliárd forintos keretben az új turisztikai szolgáltatások bevezetésére, továbbá a rehabilitációt szolgáló egészségügyi együttműködések (1,25 milliárd forint) és a TDM szervezetek számára írnak ki pályázatokat.

A kerékpáros közlekedés fejlesztésére 500 millió, a közúti közlekedés fejlesztésére 2,8 milliárd forintot juttatnak. A  telephely-fejlesztési és ipartelepítési pályázatok április közepén jelennek meg, előbbi célra 3,6, utóbbira 1,5 milliárd forint jut majd.

Ugyanígy az inkubátorházak és az ipari parkok és a turisztikai attrakciók támogatását szolgáló kiírásokat is ekkor hirdetik meg. Egyik legfőbb cél a foglalkoztatási szint markáns növelése

VÁRJÁK A SZAKMAI JAVASLATOKAT

A fórum előadói hangsúlyozták, hogy az Új Széchenyi Terv kiírás előtt álló pályázataihoz még várják a javaslatokat, az észrevételeket. A vasi vállalkozók nem is fogták vissza magukat, így például kiderült, hogy a munkahelyteremtő és  technológiafejlesztő célok összecsiszolásán, s a kisebb településen működő vállalkozások támogatási rendszerén is akad még csiszolni való. Aki szeretné véleményezni a programot, a www.ujszechenyiterv.gov.hu oldalon megteheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!