86-os főút: a lakók nélkül döntöttek a nádasdi elkerülő nyomvonaláról

Készül a dokumentáció a 86-os főút Nádasdot elkerülő szakaszának megépítéséhez. A Táncsics utca lakói nem értenek egyet a nyomvonallal.

Simon Erzsébet

Lakossági fórumon ismertették a minap a projektvezető és a tervező cég képviselői a települést tehermentesítő 86-os főút nyomvonaltervét. A falusiak közül sokan csak ekkor szembesültek azzal, hogy az elkerülő út túl közel halad a lakótelkeikhez, és közvetlenül a kertjeik végében dübörögnek majd a kamionok. Leginkább a Táncsics utca lakói sérelmezték a bemutatott változatot, mondván, ez ellen a nyomvonal ellen már a múlt évben is tiltakoztak.
 
- Nézzék csak, körülbelül itt húzódna az új út, pontosan a kertjeink mögött - mutatja a térképrajzolaton s a helyszínen is a leendő út nyomvonalát Esztergályos Zoltán. - Ez nekünk nagyon nem megfelelő, mert sérülnek az érdekeink - teszi hozzá Cziráki László. - A Táncsics utcában több mint 120-an lakunk, 48 tizennyolc év alatti gyermekkel - folytatja Esztergályos Róbert.   - Megváltoznak az életkörülményeink: megnő a környezetszennyezés, zajártalomnak, balesetveszélynek leszünk kitéve. Félreértés ne essék, nem az elkerülő út ellen vagyunk, az nagyon kell a falunak. Mi csupán azt szeretnénk, ha az ingatlanjaink végétől úgy 200 méterrel hátrébb építenék meg.
 
Póczek Sándor önkormányzati képviselő az ősz óta. Azt mondja, az előző testület hagyta jóvá a nyomvonalat, anélkül, hogy erről egyeztettek volna a község lakóival. Pedig a Táncsics utcaiak tavaly V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárnak is jelezték az aggodalmaikat. Ő továbbította a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek a lakók észrevételeit, válaszul augusztusban azt kapták, hogy a nyomvonal kijelölésében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az illetékes.  A szaktárca jóváhagyásával már készülnek az engedélyezési és kiviteli tervek, amin  - ahogy a fórumon elhangzott -  már nem lehet változtatni.

Ezt nem akarják elfogadni a Táncsics utcaiak, s Pékó László alpolgármester is amondó, hogy nem veszett fejsze nyele a lakók tiltakozása. 

- Jogosnak érzem a protestálók problémáját, azt gondolom, a legnagyobb hiba ebben az ügyben a kellő kommunikáció hiánya volt. A faluban mindenki alig várja, hogy végre megépüljön az elkerülő út, de semmiképpen se úgy, hogy egy kisebb településnyi ember érdekeit sértse. Én mindenesetre kezdeményezni fogom, hogy vizsgálja felül a testület a korábbi döntését. 

 

Drágább lenne az új nyomvonal

Annak a nyomvonalnak, amelyet a Táncsics utcaiak preferálnak, egy 520 méteres szakasza egy bánya területén halad keresztül. A tanulmányterv szerint itt töltés építése szükséges, a becsült költsége 400 millió forint. A tervezett út utolsó 600 métere pedig gyümölcsöst és szőlőterületet is érint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!