Diszkótragédia: csaknem 700 szórakozóhelyet ellenőriztek

Összesen 690 szórakozóhelyet ellenőrzött a rendőrség több más hatósággal közösen tartott országos akciója során január második felében, a West Balkánban történt tragédiát követően. A tűzoltóság javaslatára két fővárosi szórakozóhely működési engedélyét 90 napra visszavonták.

MTI

Az akció során a rendőrség 8.646 embert ellenőrzött, közülük 1.173-an 18 év alattiak, 21-en pedig 14 év alattiak voltak. A rendőrök 44 esetben kezdeményeztek szabálysértési eljárást, öt esetben visszaélés kábítószerrel, három esetben ittas járművezetés, egy esetben pedig szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás - közölte az ORFK.

Az akcióban részt vevő társszervek - a katasztrófavédelem, az önkormányzatok munkatársai, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a munkavédelmi főfelügyelőség - szintén számos szabálytalanságra derítettek fényt - áll a rendőrség közleményében.

A tűzoltóság több helyen kifogásolta például, hogy a kijáratokat, vészkijáratokat egyáltalán nem vagy nem megfelelően jelezték, valamint több alkalommal találtak lejárt tűzoltó készülékeket is a szórakozóhelyeken. Volt olyan hely, amely egyáltalán nem rendelkezett tűzoltó készülékkel. Szintén a tűzoltóság javaslatára 90 napra visszavonták két fővárosi szórakozóhely működési engedélyét.

Az ÁNTSZ munkatársait néhány helyszínen koszos, elhanyagolt konyha és előkészítő helyiség fogadta. A hiányosságok pótlására rendelkező határozatokat adtak ki, sok esetben bírság kiszabása is indokolt volt. A szórakozóhelyek ellenőrzését a rendőrség továbbra is kiemelt feladatként kezeli, ezért a jövőben több alkalommal lehet majd számítani hasonló, nagyszabású, a társszervekkel közösen végrehajtott ellenőrzésekre - zárta közleményét az ORFK.

Január 15-én Budapesten, a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen három fiatal lány halt meg a diszkóból kiáramló tömegben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn nyolc ember ellen tett vádemelési javaslatot. Az ügyben keletkezett iratokat a BRFK átadta a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészségnek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!