Egyiptom: tovább dúl az erőszak, az alelnök csitítani próbál

A kairói tiltakozások központjában, a Tahrír téren csütörtökön immár tizedik napja tartott a feszültség, és délután ismét összecsaptak egymással Hoszni Mubarak elnök hívei, illetve ellenfelei. Eközben Omar Szuleimán újonnan kinevezett alelnök újabb ígérettel próbálta lezárni az országot mindinkább megbénító megmozdulásokat.

MTI

Mubarak interjú: szeretne távozni, de fél a káosztól

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kijelentette, hogy szeretne távozni a hatalomból, de nem tud, mert attól fél, hogy akkor az ország elsüllyed a káoszban. "Torkig vagyok, 62 év közéleti szolgálat után elegem van. Menni akarok" - mondta az amerikai ABC tévétársaságnak csütörtökön adott interjújában.
   
Az elmúlt két napon látott erőszakról szólva azt mondta, hogy azért nem az ő kormánya a felelős, hanem a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezet.
   
Arra a kérdésre, hogy elárulva érzi-e magát, Mubarak azt válaszolta, hogy szerinte Barack Obama amerikai elnök "nagyon jó ember, de nem érti az egyiptomi kultúrát, és azt, hogy mi történne, ha ő lemondana".
   
Mubarak a családjával együtt az elnöki palotában tartózkodik, amelyet fegyveres katonák, tankok és szögesdrót véd.
   
Az interjú egészét később teszik közzé.

Összecsapások egész nap

Késő délután, kora este egy külföldi is meghalt a tiltakozások központjának számító téren - közölték szemtanúk és a mentők. Külföldiként ő az első áldozata az erőszaknak, amely ENSZ-adatok szerint több mint háromszáz egyiptomi életét követelte. A külföldi nemzeti hovatartozása az esti órákig nem volt ismert.

A rendszer első számú támaszát jelentő hadsereg ugyan jelen van a téren - harckocsikkal és páncélozott csapatszállítókkal -, de csütörtök estig, híven ígéretéhez, nem lépett közbe a csatározásokba, amelyeket ököllel, kővel és botokkal vívnak a szemben álló felek. A téren számos tüntetőt látni bekötött fejjel, orral, a korábbi napok összetűzéseinek látható következményeivel.

A tér szemmel láthatóan az elnök lemondását követelőké, Hoszni Mubarak hívei a közeli Október 6. hídról dobáltak köveket ezúttal is az Egyiptomi Múzeumnak otthont adó térre. Időnként benzines palackokat hajítottak a tiltakozók közé.

A hajnali órákban vagy öt ember halt meg és több száz megsebesült. Ahmed Safík, az új miniszterelnök bocsánatot kért az áldozatokért és a rombolásért, és megígérte, hogy vizsgálatot indít a történtek kiderítésére.

Az elnök távozását követelő mozgalom január 25-én lépett ki az utcára, de csak azután szabadult el az erőszak, hogy kedd este Mubarak bejelentette: szeptemberben nem indul az elnökválasztáson, addig viszont a helyén marad. Az ellene tüntetők fogadkoznak, hogy addig maradnak a téren, amíg az elnök le nem mond.

Omar Szuleimán alelnök csütörtök este a kairói televízióban egyfelől eloszlatni igyekezett azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a 82 éves Mubarak a fiára, Gamalra akarja örökíteni hatalmát. Gamal nem indul a választásokon - mondta az alelnök.

Másfelől közölte, hogy a "nemzeti párbeszédbe", amely a tüntetőket támogató ellenzék pártjai és az újonnan felállított kormány között hivatott lezajlani, meghívták az ellenzék legszervezettebb erejét, az elvben betiltott, de gyakorlatilag megtűrt Muzulmán Testvériséget.

Kairóban számosan tartanak az események pénteki alakulásától, minthogy az iszlám világban ez a heti nagy ima napja, amely hatalmas tömegeket vonz.

 Kairóban a hadsereg kormányellenes tüntetőket vett őrizetbe

Az egyiptomi hadsereg kormányellenes tüntetőket vett őrizetbe csütörtököna a kairói Tahrír téren - közölte az al-Arabíja hírtévé anélkül, hogy megadta volna a letartóztatottak pontos számát.

A hatósági fellépést megelőzően heves összecsapások voltak a Hoszni Mubarak elnököt támogató és távozását követelő ellenzéki tüntetők között. Az erőszakos cselekményekben négyen meghaltak, több tucatnyian megsebesültek.

A kormányellenes tüntetők, akik a téren tábort vertek a keddi békés megmozdulások után, kérték a hadsereget, hogy avatkozzon közbe. Szerdán azonban, amikor elharapózott az erőszak, a katonák nem avatkoztak közbe.

Legalább négyen meghaltak a hajnali lövöldözésben

Az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint legalább négy kormányellenes tüntető vesztette életét, 13-an pedig megsebesültek a Tahrír téren.
   
Szemtanúk elmondása szerint az Október nevet viselő híd irányából jöttek a lövések. A hídon a kormánypárti tüntetők tartózkodnak. Hajnali négy óra körül kezdődött a lövöldözés, és egy órával később még mindig ropogtak a fegyverek.
   
A hadsereg nagy erőkkel van jelen az utcákon, körülfogta a Tahrír teret is, de eddig nem avatkozott be a két tábor közötti véres összecsapásokba. A kora reggeli órákban azonban a tér szélein álló páncélozott katonai járművek meglódultak és a tüntetők közé hajtottak. A hírtelevíziók felvételei szerint a kormányellenes és a kormánypárti erők ismét összeverekedtek.
   
Csütörtökön immár tízedik napjába lépett a kormányellenes tüntetéssorozat, amelynek résztvevői Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondását, szabad és tisztességes választások megtartását, valamint gazdasági és politikai reformokat követelnek.
   
Egyes elemzők már arról beszélnek, hogy a hatóságok koordinálhatták a kormányellenes tüntetők elleni erőszakot.
   
A Tahrír téren múlt hét péntek - a kijárási tilalom bevezetése - óta békések voltak a tüntetések kedd estig, amikor Hoszni Mubarak államfő bejelentette, hogy kitölti mandátumát, de nem indul a következő elnökválasztáson. Ezt követően országszerte megjelentek az utcákon Mubarak támogatói, és elszabadultak az indulatok.
   
Az amerikai kormány élesen reagált arra a feltételezésre, hogy a hatóságok hangolhatták össze az erőszakos utcai összecsapásokat. Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy ha az erőszakra az egyiptomi kormány bujtogat, azonnal fel kell hagynia ezzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!